Gajadien: ‘President wil gudu pa uithangen’

Asiskumar Gajadien (VHP)
Asiskumar Gajadien (VHP)
President, uw beleid om het volk juist afhankelijker te maken, om vervolgens ‘gudu pa’ uit te hangen door wat kleine pakketten te verdelen, is geen ontwikkelingsvisie, maar structurele indoctrinatiepolitiek voor stoelbehoud”. Dit zei assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) donderdag in zijn bijdrage tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in De Nationale Assemblee (DNA). Volgens de politicus laten de begrotingen zien dat de regering in 2017, voorlopig, SRD 1,2 miljard meer gaat uitgeven dan verdienen. “Is dat aanpassen aan de omstandigheden? Is dat uw aanpassingsbeleid? Dat is regelrechte vernietiging van de samenleving”, merkte de politicus op. Gajadien benadrukte dat indien president Desi Bouterse een eerlijke evaluatie zou maken van de realisatie van het Ontwikkelingsplan, hij van zijn stoel zou vallen. Nog erger volgens hem is dat in de jaarrede staat dat in de komende jaren de economische groei en het per capita inkomen toe zal nemen met een beheersbare inflatie en een lage schuldpositie. “President, ik zou mij, voor mij zelf niet alleen, maar ook voor de regering diep, diep, schamen om dit neer te pennen. Lage schuldpositie? Terwijl de schulden steeds meer toenemen en steeds weer nieuwe schulden worden gemaakt om oude af te lossen. “Mogen wij een ‘debt sustainability-analyse’ van het Bureau voor de Staatsschuld krijgen welke de komende 10 jaar bestrijkt? We hebben als gekken in dit land leningen genomen, waarbij hoge risico premies op de rente door het volk betaalt zal worden, omdat de regering politiek en macro-economisch mismanagement heeft gevoerd. Dit jaar alleen hebben wij bijna USD 1 miljard aan leningen gesloten”, aldus Gajadien.
Leningen worden genoteerd als inkomsten
Gajadien merkte op dat het opvallend is dat de regering leningen op de begrotingen genoteerd heeft als een inkomstenbron en ontvangstenbron van de staat. “Het is vreemd, zijn leningen inkomsten? Leningen rekenen tot je inkomsten geeft een vertekend beeld van je huishouding. Vooral wanneer er geen voldoende verhoging van de productiecapaciteit daartegenover staat. Alle andere inkomstenposten vertonen een daling. Is dit een gezonde zaak? Voert deze regering het volk niet regelrecht in de ravijn?”, aldus Gajadien.
Slechts SRD 500 miljoen voor terugbetaling rentes opgebracht
De politicus voerde aan dat in de financiële nota slechts SRD 500 miljoen is opgebracht voor te betalen rente van gesloten leningen. Dit is zeer misleidend, want alleen de pas uitgeven obligatielening van USD 550 miljoen met een rente voet van 9.25% per jaar kost het volk al USD 46 miljoen aan rente per jaar. De bestaande staatslening van USD 1 miljard met een gemiddelde rente van 3% geeft een rente verplichting van nog eens USD30 miljoen”. Volgens de politicus is het volk in totaal op zijn minst USD 76 miljoen aan rente verschuldigd per jaar.
Lenen om lonen en salarissen te betalen
De begroting van 2017 geeft aan dat de inkomsten van de staat SRD 3,9 miljard zullen bedragen. Maar de regering wil volgens de politicus SRD 8,1 miljard uitgeven. “Meer dan tweemaal wat er aan inkomsten zullen zijn. Ondertussen zullen van de SRD 3,9 miljard inkomsten, SRD 2,2 miljard aan aflossingen en rente op leningen betaald moeten worden. Er rest dan nog maar 1,7 miljard aan eigen geld voor het volgend jaar: de personele uitgaven zijn begroot op SRD 2 miljard. Dat betekent dat we in 2017 met eigen geld niet eens de salarissen en de aflossingen zullen kunnen betalen. We zullen moeten lenen om salarissen te betalen en schulden af te lossen. In dit grote verschil tussen inkomsten en uitgaven voor 2017 zit de inflatie-tijdbom van zeker 77%”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!