Stutgard: ‘Aaron-Denz moet lidmaatschap Staatsraad ook opzeggen’

Aaron (1)2Marlyn Aaron-Denz, ondervoorzitter van de partij Democratie, Ontwikkeling in Eenheid (DOE), heeft woensdag haar functie als ondervoorzitter van de partij neergelegd. “Ik ben heel blij dat zij de eerste stap heeft gezet door invulling te geven aan de oproep die ik gedaan had. Zij kon niet tegelijkertijd ondervoorzitter zijn van een partij, terwijl zij tegelijkertijd staflid is op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en lid van de Staatsraad. De volgende stap is dat zij haar lidmaatschap bij de Staatsraad opzegt. Dat is de consequentie voor het opzeggen van het ondervoorzitterschap van de partij”, zegt Ricky Stutgard, commissaris binnen het hoofdbestuur van de partij, tegenover Dagblad Suriname. De politicus, die reeds geruime tijd oneens is met het functioneren van Aaron-Denz en partijvoorzitter Carl Breeveld, vindt dat Aaron-Denz de partij reeds in verlegenheid heeft gebracht toen zij zonder goedkeuring van de partijachterban minister Regillio Dodson ondersteunde bij de ondertekening van de brief waar middels de toepassing van artikel 148 van de grondwet getracht is om het 8 decemberstrafproces stop te zetten. “Ondanks dat wij toen uit de coalitie zijn getrapt, is zij toch blijven hangen om de NDP te ondersteunen. Wil je geloofwaardig overkomen, moet je dan duidelijk zijn door het lidmaatschap bij de Staatsraad op te zeggen”, aldus Stutgard.
‘Breeveld heeft partijachterban verraden’
De DOE-topper zegt dat Breeveld ook allang als voorzitter van de partij moest zijn afgetreden, ‘omdat hij van 26 mei 2015 tot heden heel veel glijpartijen heeft gemaakt’. Hieronder valt volgens hem ‘het verraden van de partijachterban door samen te gaan werken met een van de meest corrupte overheden die Suriname gekend heeft, inlijven van een NDP-minister en initiatiefnemer te zijn van de nieuwe terugroepwet, willen participeren aan een dure buitenlandse reis en ondersteuning van IMF-beleid op een NDP-soundtruck op het Onafhankelijkheidsplein’. Volgens de politicus is het opmerkelijk dat Breeveld bij het truckincident samen met de NDP-voorzitter Desi Bouterse het beleid van de regering en IMF ondersteund heeft door de NDP-massa toe te spreken. “Dit, terwijl de groep ‘We zijn Moe’ aan het protesteren was tegen de verhoging van de energietarieven. Met deze voorzitter mag de partij vergeten dat DOE zal groeien en geloofwaardig zal overkomen”, aldus Stutgard.
‘Ik vrees voor mijn veiligheid’
Stutgard maakt volgens Breeveld vanaf 11 augustus geen deel meer uit van het hoofdbestuur van DOE, omdat hij voor twee jaar is geschorst op grond van een toepasselijke regel in het huishoudelijk reglement. De DOE-voorman benadrukte eerder dat de partij nog alle gelegenheid aan Stutgard vanaf het begin heeft gegeven om zich correct te verweren tegen de uitspraken die hij over de partij heeft gedaan. “Breeveld denkt dat hij mij gaat uitnodigen om aan de Eliselaan met vier mensen, die mij niet goed gezind zijn, ’s avonds te komen praten. Er is geen enkele zekerheid dat mijn veiligheid is gegarandeerd. Stel eens voor dat ik word aangevallen, wie zal dit dan bij de politie willen bevestigen?”, zegt Stutgard. Volgens hem is dit de reden waarom hij tot nu toe geen gevolg heeft gegeven aan het verzoek van de partij. De politicus zegt dat tijdens het congres van 13 juni er al een probleem was ontstaan toen hij aanwezig was. “Ik ga niet in een donkere kamer met mensen die met de NDP hebben onderhandeld”, aldus Stutgard.
‘Stutgard is nog steeds commissaris’
Stutgard zegt dat hij per 1 maart 2013 door het congres van de partij is gekozen als commissaris. De stap die Breeveld en de overige partijtoppers nu hebben gevolgd, is volgens hem niet correct. “Drie van de briefschrijvers hebben nu slechts een brief via de e-mail gestuurd om mij te melden dat ik ben geschorst. Dat is niet correct. Wil men mij nu afzetten, moet men weer naar een congres gaan en het daar laten gebeuren. Laat men niet democratisch doen, maar democratisch zijn. Organiseer een partijvergadering. Tot die tijd blijft Stutgard commissaris”, aldus Stutgard. Nadat enkele partijleden eerder dit jaar tijdens een partijcongres een motie hadden ingediend, is door de partij besloten, dat er vervroegde verkiezingen voor het hoofdbestuur zouden worden gehouden. Echter is dit besluit op een latere partijbijeenkomst teruggedraaid. Ook is besloten dat het zittende bestuur tot 2018 zal aanblijven. Het is de krant na herhaaldelijk bellen niet gelukt een reactie van Breeveld los te krijgen. Partijtoppers laten niet veel los in deze kwestie.
FR

error: Kopiëren mag niet!