Parlement start 17 november met begrotingsbehandeling

NPS-fractieleider Gregory Rusland (foto: Ricky Bahadoersingh)
NPS-fractieleider Gregory Rusland (foto: Ricky Bahadoersingh)
De Nationale Assemblee (DNA) zal donderdag aanvangen met de Algemene Politieke Beschouwingen (APB). NPS-fractieleider Gregory Rusland zegt aan Dagblad Suriname dat tijdens een fractieleidersoverleg en Huishoudelijke Vergadering de datum voor zowel de APB als de begrotingsbehandelingen zijn besproken. Tijdens de APB zullen de verschillende fractieleiders ingaan op de punten die president Desi Bouterse op 30 september in zijn jaarrede naar voren heeft gebracht. Volgens de NPS-voorman is ook de afspraak gemaakt dat naast de leiders van fracties ook een fractiegenoot van elke partij het woord krijgt. De verwachting volgens hem is dat aanstaande maandag het staatshoofd en zijn regering antwoord zullen geven op de verschillende zaken die gedurende de eerste twee dagen van de APB naar voren zijn gebracht. Hierna zal op 17 november een aanvang worden gemaakt met de begrotingsbehandeling die betrekking heeft over het dienstjaar 2017.
MOP en begrotingen worden simultaan behandeld
Rusland zegt dat de begrotingen en het Meerjaren Ontwikkelingsplan 2017-2022 simultaan zullen worden behandeld. Na weken te hebben gewacht is het plan volgens hem echter nog steeds niet bij de volksvertegenwoordiging ingediend. “Wij zullen nu moeten wachten totdat het plan is ingediend, zodat wij dat natuurlijk kunnen bestuderen in samenhang met die begroting. Wij wachten nu al enige tijd erop, terwijl het steeds aan ons wordt beloofd. De DNA-voorzitter hoopt dat zij het deze week nog binnen krijgt. De verwachting is dat wij toch nog rond 17 november zullen kunnen beginnen met de begrotingsbehandeling”, aldus Rusland. De politicus hoopt dat het plan op tijd wordt ingediend, zodat fracties genoeg ruimte hebben om zich voor te bereiden.
Spreektijd gemiddeld een uur per DNA-lid
Wat de spreektijden tijdens de begrotingsbehandeling betreft, zal elk DNA-lid gemiddeld een uur de gelegenheid krijgen om zijn of haar spreekbeurt te houden. Hiernaast is volgens hem tijdens het fractieleidersoverleg ook afgesproken dat er ook extra tijd zal worden toegekend om ook in te gaan op het Meerjaren Ontwikkelingsplan dat simultaan wordt behandeld. Zo zal de coalitie ongeveer 38 uur spreektijd krijgen, terwijl de oppositie 20 uren spreektijd krijgt. Intussen is het jaarplan ook aangeboden aan het college.
FR

error: Kopiëren mag niet!