Totaal 9 jaar cel in 19 kilo drugszaak

Kantonrechter Ingrid Lachitjaran heeft maandag de verdachten Krisnadath Khelawan (59) en het echtpaar Dewanand Ramtahal (54) en Dropatie Bacha, gehuwd Ramtahal, allen veroordeeld. Zij veroordeelde de verdachten Khelawan en Ramtahal elk tot een celstraf van 4 jaar met aftrek. Zij kregen elk ook een boete opgelegd van SRD 1500, subsidiair een maand hechtenis. De vrouwelijke verdachte Bacha heeft een celstraf van 12 maanden met aftrek opgelegd gekregen. Deze straf heeft de verdachte in voorarrest uitgezeten. Bacha was gedurende het strafproces door de magistraat voorlopig in vrijheid gesteld. Met dit vonnis blijft zij op vrije voeten.
De verdachten waren aangehouden op verdenking de Wet op Verdovende Middelen te hebben overtreden. Het echtpaar Ramtahal werd op 6 december vorig jaar op de J.A. Pengel Luchthaven te Zanderij aangehouden met in hun bezit 19.02 kilogram cocaïne. Het verboden spul was verwerkt in 24 pakken pomtayer. Het verboden spul was in hun reiskoffer bewaard en hun eindbestemming was Nederland. Tegen het echtpaar had het Openbaar Ministerie een celstraf van 4 jaar en een geldboete van SRD 1.500 subsidiair 3 maanden geëist.
In deze zaak had Dewanand Ramtahal verklaard dat hij niet wist dat er cocaïne was verwerkt in de pomtayer. Hij ging om gezondheidsredenen naar Nederland. Hij zou daar worden geopereerd. Volgens de verdachte werd hij benaderd door een zekere Prem. Hij zou alle kosten van Suriname tot naar Nederland vergoeden. Dit echtpaar moest in ruil daarvoor levensmiddelen voor zijn familie meenemen. Op die bewuste dag werden zij gebracht naar een appartementencomplex en kregen vervolgens vier koffers mee. Deze zouden groente, fruit en vis bevatten en waren op slot. De verdachte Krisnadath Khelawan heeft beide personen daarna afgezet op de luchthaven te Zanderij. Bij controle op de luchthaven zijn de drugs ontdekt. Dropatie Bacha verklaarde dat zij niet wist over de drugs. De vervolging achtte het tegendeel bewezen.
Officier Niermala Maikoe eiste 6 jaar tegen Krisnadath Khelawan, die gezien wordt als te zijn de verstrekker van de drugs. De rechter achtte echter deelneming aan een criminele organisatie niet bewezen en veroordeelde Khelawan voor medeplichtigheid aan uitvoer cocaïne. Nadat het echtpaar werd aangehouden, deden zij aanwijzingen. De politie heeft de woning van de verdachte onderzocht. In de woning werden identieke goederen, welke in de koffers waren bewaard, aangetroffen. Volgens de vervolging worden meestal de koeriers aangehouden. De verstrekkers blijven achter de schermen en ontvangen het grootste deel van de winst. Echter weten zij niet welke ellende dit met zich meebrengt.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!