Uitdagingen binnen arbeidsbeleid

De regering heeft op het gebied van de arbeidsmarkt politiek enkele focusgebieden, waaronder de werkgelegenheidsbevordering, werkloosheidsbestrijding, sociale zekerheid en arbeidsbescherming. Politicus en voorzitter van de partij voor Duurzaam Rechtvaardig Samenleven (DRS), Clifford Marica, geeft aan dat als de regering oprecht prioriteit stelt aan zaken betreffende het arbeidsbeleid, het haar ongetwijfeld wel zal lukken. Echter zegt hij dat wanneer er sprake is van een crisissituatie er heel veel uitdagingen zijn voor een arbeidsmarktbeleid. “Je zult met name mensen krijgen die zullen vragen naar een hoger loon vanwege het feit dat er een stukje inflatie heeft plaatsgevonden en de koopkracht achteruit is gegaan. Als het lukt dat wetgever, werkgever en vakbond overeenstemming bereiken, betekent dat de rust in het bedrijf in stand blijft. Bereiken ze geen overeenkomst, dan volgt er arbeidsonrust.” Zoals de politicus het ziet, hebben bonden en werkgevers elkaar voorlopig gevonden. “Toch zou het ministerie van Arbeid in deze zijn werkarm, de Bemiddelingsraad, gereed moeten houden om bemiddelend op te treden”, zegt hij. Volgens Marica zullen bedrijven allemaal niet in staat zijn hun arbeiders in dienst te houden. “Men gaat onder andere reorganiseren, omdat er bezuinigd moet worden met als gevolg afvloeiing van het personeel. Men zal er dus ook op moeten toezien dat de redenen die worden opgegeven voor afvloeiing gegrond zijn. Het ministerie zal dus veiligheidskleppen moeten inbouwen, waarbij structuren zoals Arbeidsinspectie of de Ontslagcommissie, voldoende tools heeft om na te gaan wanneer een verzoek tot afvloeiing wel of niet gerechtvaardigd is.”
Projecten ontwikkelen voor afgestudeerden
“Voor afgestudeerden op zoek naar een baan zou je projecten moeten ontwikkelen”, zegt Marica. “Het ministerie van Arbeid is niet in de positie om werkgelegenheid te creëren. Het kan hooguit voorzieningen treffen om de creatie van werkgelegenheid te stimuleren. De factor arbeid is in principe altijd de factor die de grootste klappen krijgt tijdens een crisis. Het is altijd voor de minister van Arbeid een uitdaging om faciliterend op te treden. Ze kunnen geen werkgelegenheid creëren. Dat is voor het bedrijfsleven om te doen en als het gaat om de overheid, ligt dat bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er zijn momenteel meer dan 40.000 ambtenaren bij de overheid. Het zou dus niet verantwoord zijn als je nog meer mensen gaat nemen. Je zult wel na moeten gaan welke mensen je in overheidsdienst hebt.” De overheid heeft kader nodig, omdat zij in staat moet zijn projecten uit te voeren om het land uit die economische malaise te halen. “Er zijn heel wat mensen op hbo en universitair niveau, die thuis zitten en juist zijn het mensen die toegewijd zijn hun werk te doen. Juist deze mensen worden vaker aan de kant geschoven voor loyalisten. Het zal een enorme uitdaging voor die overheid zijn om uit dit probleem te komen.” De politicus is van mening dat het alleen mogelijk is door productieve werkgelegenheid te creëren en faciliteiten te geven aan bedrijven, waardoor zij banen kunnen creëren.
Niet zeker van huidige samenstelling regering
Marica geeft aan niet zeker te zijn als deze samenstelling zoals die er nu uitziet, in staat zal zijn verandering te brengen op de arbeidsmarkt. “Ik heb niet het vertrouwen dat de regering deze zaken structureel met een duurzaam karakter zal kunnen aanpakken. De attitude die de regering in de afgelopen zes jaren heeft getoond, is niet een waarbij zij heeft getoond diep te kunnen nadenken over de materie, goede stevige en robuuste plannen neer te kunnen zetten en dat ook uit te kunnen voeren. Ik verwacht dus niet dat er met die enorme druk die er nu is dat zij in staat zal zijn dat te doen. Wanneer een regering bij elk project heeft getoond over een mentaliteit te beschikken, waarbij naar de eigen belangen en dat van de ‘vriendjes’ gekeken wordt, zal het niet lukken”, aldus Marica.

error: Kopiëren mag niet!