ICT associate ready voor ICT Week

ICT associatie ready voor ICT WeekDe ICT Associatie en haar leden zullen op maandag 17 oktober de ICT Week openen. De Associatie heeft de afgelopen drie jaren ICT-Summits georganiseerd. Van het jaar kiest de associatie voor een ICT week met een aantal kernactiviteiten zoals een ICT-conferentie. De leden van de ICT Associatie hebben ook activiteiten gepland om tijdens de ICT Week meer awareness over de verschillende mogelijkheden in de ICT sector te benadrukken. Ook is er een team van Geobusiness Nederland naar Suriname afgereisd om zich tijdens de ICT Week te oriënteren op de verschillende mogelijkheden voor GEO business in Suriname. Dit bleek op 11 oktober tijdens een persconferentie van de ICT associatie. De ICT week wordt een serie van activiteiten die door de ICT associatie wordt georganiseerd om aandacht te besteden aan ICT ontwikkeling in Suriname.
Tijdens de ICT Summit Paramaribo 2015 heeft de ICT Associatie haar ICT Vision 2020 gepresenteerd waarin zij een duidelijke visie voor het ontwikkelen van de ICT Sector heeft verwoord. “ICT-AS shapes the ICT sector to benefit from becoming an Information Society and a significant pillar of the Surinamese economy”.
De ICT Week is een initiatief van de ICT Associatie om haar ambitie om in 2020 een significante pijler te zijn in de Surinaamse economie, te vertalen naar concrete plannen. De ICT sector kan als enabler van andere sectoren en ook als een zelfstandige sector een belangrijke bijdrage leveren aan de diversificatie van de Surinaamse economie
In de ICT Vission 2020 is er langs 5 thema’s gewerkt. Er is gekeken naar hoe organisaties in 2020 eruit moeten zien om inderdaad de juiste productiviteit te hebben. IT infrastructuur bestaat er al, maar de associatie is van oordeel dat het beter benut kan worden. Educatieve impulsen worden bekeken, om in te spelen op het nodige kader voor de toekomst. Wet en regelgeving staan ook op de lijst. Hier wordt er zeker gekeken naar de relatie met de regio. Tenslotte is ook van belang de financiering van al deze ambities. De associatie heeft voor zichzelf al bekeken hoe de zaken kunnen worden aangepakt; rest nog om de stakeholders te consulteren.
Na de conferentie wil de associatie concrete uitvoeringsdocumenten hebben voor de jaren 2017 en 2018. De resultaten worden op vrijdag 21 oktober gepresenteerd.
ICT is niet nieuw voor Suriname. Van het jaar bestaat het internet al 21 jaren in Suriname. Het land is al jaren bezig met ’automatisering’. De associatie telt nu 50 leden die producten en diensten leveren aan de samenleving, nationaal en regionaal. Op dit moment biedt ICT met al deze 50 bedrijven werkgelegenheid terwijl veel meer consumenten gebruik maken van ICT. Op dit moment wordt er volgens Vincent Kenswil, secretaris van de associatie voldoende verdiend aan ICT. “Er gebeurt al een heleboel. Maar de ICT associatie wil dat in 2020 ICT getransformeerd is naar een pilaar van de economie. De ICT sector moet ook een significante bijdrage leveren aan de economie. Significant wil zeggen dat het meetbaar is. Uiteindelijk moet je ook vooruit kijken en een ambitie hebben waar je naar toe werkt. Wil je naar het volgend niveau gaan, dan zul je in de toekomst moeten kijken”, zegt Kenswil.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!