Bink ergert zich aan forse verhoging waterkosten SWM

Ingrid Karta-Bink
Ingrid Karta-Bink
Assembleelid Ingrid Karta-Bink ergert zich aan het feit dat de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) van de ene op de andere dag besloten heeft om de kosten voor het vervoer van 3 kuub water naar het district Commewijne van SRD 17.20 te verhogen naar SRD 120. “Het is ondraaglijk; de mensen moeten nu in deze moeilijke tijd per maand meer dan SRD 400 neertellen voor water”, zegt de PL’er aan Dagblad Suriname. Volgens het assembleelid is er op 29 september een mijlpaal bereikt toen de SWM de Dienst Watervoorziening overnam. “Ik was heel blij omdat ik ervan uit ging dat de mensen water zouden krijgen. Wij zagen een licht in de tunnel. Echter, vier dagen na de overname, begon ik klachten van de burgerij te krijgen dat zij vanaf toen voor 3 kuub water SRD 120 moeten betalen. Nu zitten wij in de droge tijd waarbij het nauwelijks een tot twee keren in de maand regent. Je kan de bewoners dit niet aandoen. Zij hadden alle hoop gevestigd op de SWM. Mensen hebben water nodig, maar de SWM zet ons nog dieper in schulden”, aldus Bink. De parlementariër benadrukt dat het district volledig afhankelijk is van regenwater en water dat middels trucks voor de gemeenschap wordt aangeleverd. De politica benadrukt dat afgelopen regeringen steeds hebben nagelaten het waterprobleem van Commewijne op te lossen. Nu zit de gemeenschap met de gebakken peren en moet zij steeds opdraaien voor het wanbeleid van achtereenvolgende regeerders. Zij pleit voor goed en betaalbaar drinkwater voor Commewijne.
Transportkosten van SRD 90
Bink voert aan dat zij, bij navraag bij SWM-directeur Marlon Oosterling, kreeg te horen dat het bedrijf door het wegvallen van de subsidies van de overheid genoodzaakt was extra kosten in te voeren. Zo moeten degenen, die een bon kopen van SRD 30 voor water, een bedrag van SRD 90 extra voor transportkosten bijbetalen. “Er werd een vergelijking gemaakt met het betalen van vracht na het kopen van bouwstenen. Bouwstenen koop ik wanneer ik geld heb om te bouwen. Water heb ik elke dag nodig”, aldus de politica.
‘Commewijne wordt gediscrimineerd’
Bink zegt dat de minister op 29 september nog de garantie aan de gemeenschap heeft gegeven dat vanaf toen elk huishouden in Commewijne voorzien zou zijn van goed drinkwater. Volgens de politica heeft zij zelf geïnformeerd bij enkele huishoudens in Paramaribo waar bleek dat de mensen gemiddeld een bedrag van SRD 100 per maand neertellen met de garantie om normaal van water te kunnen genieten. “Dit terwijl wij in Commewijne maandelijks meer dan SRD 400 moeten neertellen voor water. Alle producten in de districten moeten gelijkgesteld zijn aan elkaar. Nu zijn er slechts twee ressorten aangesloten op het net, te weten: Meerzorg en Nieuw Amsterdam”. Volgens Bink zijn ook twee plaatsen op Alkmaar aangesloten op het waternet. Richelieu, Tamansari, Tamanredjo, Macriabo, Welbedacht, de Hulp, Visserszorg, Zorgvliet, Alkmaar, Campongsawa, Liliendaal, Rust en Werk, Margaretha, Vredesdorp, Alliance en Bakkie zijn allemaal plaatsen die niet voorzien zijn van waterleiding. Erger volgens haar is dat bepaalde mensen anno 2016 niet eens weten wat een erfkraan is. “Commewijne wordt gediscrimineerd en de minister van Natuurlijke Hulpbronnen moet deze discriminatie wegwerken”, aldus de PL’er.
Adhin niet op de hoogte waterprobleem
De parlementariër zegt dat zij het erg vindt dat gelijk na de mededeling dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) vicepresident Ashwin Adhin aangaf niet op de hoogte te zijn van dit probleem. De vp verwees de vraag naar NH-minister Regilio Dodson die op dat moment niet in de vergaderzaal aanwezig was.
FR

error: Kopiëren mag niet!