Matie-award 2016 voor Anita Kartosemito

Anita Kartosemito met de Matie-award 2016, geflankeerd door het bestuur van LGBT-platform Suriname (foto: Regilio Derby)
Anita Kartosemito met de Matie-award 2016, geflankeerd door het bestuur van LGBT-platform Suriname (foto: Regilio Derby)
Op de openingsdag van de Coming Out Week 2016 in Theater Unique is ook de Milestone Achievement Towards Institutionalizing Equality (Matie)-award uitgereikt. Deze award is vorig jaar tijdens de 5de Coming Out Week geïnitieerd. Toen ging de prijs naar Staatsolie als bedrijf. Dit jaar tijdens de 6de editie van de Coming Out Week heeft een persoon deze award gewonnen, te weten Anita Kartosemito. “Ik ben al 5 jaar lid van het LGBT-platform Suriname en heb me in die jaren sterk gemaakt voor gelijkheid van rechten van de LGBT-gemeenschap op sociaal maatschappelijk gebied’, vertelt Kartosemito aan Dagblad Suriname. Ze is heel trots op de award en erkenning. “Maar ik doe dit werk niet voor het werk. Ik doe het met een team en niet alleen”, voegt ze er meteen aan toe.
Kartosemito vertelt dat ze zich sterk heeft gemaakt om de LGBT-gemeenschap te voorzien van informatie over hun rechten. “Dat heb ik met een team niet alleen gedaan in Paramaribo, maar ook in Wanica, Commewijne en Nickerie. En dat niet alleen tijdens deze week, maar gedurende het heel jaar door”, geeft ze enkele van haar verdiensten aan. “Deze award krijg je ook niet zomaar. Men heeft ook naar mijn track record gekeken”, verduidelijkt ze.
De kersverse Matie-award winnaar vindt dat de acceptatie van de LGBT-gemeenschap ietwat verbeterd is in ons land, maar er is nog heel veel werk te verzetten. “Vooral door culturele achtergronden kunnen LGBT’s niet uit de kast komen en blijven ze onderdrukt leven. Ik ken veel gevallen waarbij jongeren tussen 16 en 30 jaar zelfmoord hebben gepleegd”, vertelt Kartosemito. “Mensen moeten lekker in hun fel kunnen zitten. De acceptatie moet niet alleen door de persoon zelf gebeuren, maar ook door de ouders en gemeenschap. Indien jongeren zichzelf kunnen zijn, kunnen ze beter presteren in de maatschappij”, aldus Kartosemito.

error: Kopiëren mag niet!