Newmont Suriname verwacht 38.8 kilo goud per dag

Newmont Suriname verwacht 38Newmont Suriname heeft vrijdag in het kader van transparantie jegens de Surinaamse gemeenschap, alle mediahuizen in de gelegenheid gesteld om de Merian-goudmijn te bezichtigen. Het lag in de bedoeling een eerste beeld te schetsen over hoe Newmont Suriname opereert en hoe de mijnwerkzaamheden worden uitgevoerd. Journalisten hebben plaatsen en faciliteiten mogen bezichtigen zoals de mijn, de mill (waar het goud van erts wordt gescheiden), het waterreservoir (door de Newmont zelf gebouwd) en de energiefaciliteiten (45 megawatt opwekkingscapaciteit).
38.8 kilo goud per dag
Er zijn tot nog toe 160.000 ounces aan materiaal uit de mijn gehaald, die al een diepte van 40 meter heeft bereikt. Het ligt in de bedoeling dat de mijn 3 kilometers lang, 1 kilometer breed en 250 meter diep wordt gegraven. Het bedrijf heeft de capaciteit om per dag 1250 ounces/38.8 kilo goud te produceren met een 24/7 draaiende productie. Het ligt in de bedoeling dat er in het eerste jaar 450.000 ounces goud worden geproduceerd. Dit is voor Newmont Multinational 10% van haar wereldproductie.
Newmont niet compleet verantwoordelijk voor Surinaamse economie
“Wij dragen een steentje bij aan de Surinaamse economie, maar kunnen niet compleet verantwoordelijk zijn”, zei Adriaan van Kersen, managing director van Newmont Suriname.
Tot nu toe heeft het project tussen de 0.9 miljard en 1.0 miljard gekost. Suriname heeft in de bouwfase met 25% meegedaan als (stille) investeringspartner, terwijl Newmont met 75% inkwam als (managing) partner. Daar Suriname met de multinational heeft afgesproken dat het land met 25% deelneemt aan de bouw, is er ook afgesproken dat Suriname met 25% deelneemt aan het productieproces. Dat betekent dat Suriname 25% van het goud zal krijgen, maar daarnaast ook 25% van de productiekosten moet betalen. Daarnaast krijgt de overheid 6% royalty die wordt uitgekeerd in goud. Newmont Suriname betaalt 36% inkomstenbelasting en belasting over de salarissen van de werknemers. Dit jaar is er ongeveer US$8.5 miljoen overgedragen aan belastingen. Volgend jaar zal dat rond de US$10.5 miljoen liggen. De royalty, belastingen en de opbrengsten hangen totaal af van de goudprijs. Het bedrijf is gestart met bijkans 2800 werknemers. Momenteel telt het bedrijf ongeveer 1250 arbeiders waarvan 90% Surinamer is; 930 werknemers zijn nationaal aangetrokken, 200 lokaal en 120 van buiten uit.
Area of interest
Het recht van exploitatie is 17000 ha. Het ligt in de verwachting dat Merian binnen ongeveer 13 tot 13.5 jaar is uitgemijnd. In de tussentijd is Newmont Suriname nog aan het drillen, op zoek naar meer goud dat dieper in de mijn zou liggen. Newmont hoopt hier veel langer te blijven. De area of intrest is 478.000 ha. Daartussen behoren ook een aantal andere concessies die aan andere concessionarissen toebehoorden. De gesteldheid van die gronden is nog niet bekend. Vallen de huidige concessionarissen weg, om wat voor reden dan ook, dan is Newmont Suriname de eerste in de rij als gerechtigde voor exploratie en exploitatie van die gebieden. Binnen de area of intrest is de delfstoffenovereenkomst tussen Newmont en de overheid van toepassing. Er hoeven daar geen nieuwe onderhandelingen voor plaats te vinden.
98% puur goud uit Suriname
Uit al het materiaal dat uit de mijn wordt gehaald wordt maximaal 95% van het goud gescheiden. Van Kersen stelt dat het wel mogelijk is om de resterende 5% te scheiden, maar het proces veel meer zal kosten, wat men zich niet wil permitteren. Van dit goud wordt in de mill 98% puur goud geraffineerd. Dit 98% puur goud wordt naar Zwitserland verzonden. Daar wordt het in de raffinaderij verder verwerkt tot 99.9% puur goud.

error: Kopiëren mag niet!