FSA praat over MOP agrarische sector

De Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) organiseerde donderdag een lezing met als titel: ‘De agrarische ontwikkeling voor de komende vijf jaren en daarna’. Hiermee wordt er een aanzet gegeven voor een meerjaren ontwikkelingsplan (MOP) voor de sector. De belangrijkste bedoeling bij deze lezing was het vergaren van input bij verschillende stakeholders om vervolgens een richting te bepalen voor de agrarische sector. De lezing werd verzorgd door Winston Caldeira. De FSA heeft volgens voorzitter Prahlad Sewdien voldoende hoop in de potentie van de agrarische sector in Suriname. “Als er geld komt van verschillende internationale financiële instellingen en wij horen dat er bedragen geballoneerd worden voor de agrarische sector, willen wij zinvol met elkaar kunnen discussiëren over de behoefte van de sector. Wij moeten alvast de grote lijnen uitzetten voor de toekomst. Daarna zullen wij gedetailleerd ingaan op de zaken”, stelt Sewdien.
Volgens de voorzitter dient de sector op dit moment in eenheid op te treden. “Als wij het hebben over importstop van kippenvlees, en wij op jaarbasis 9000 ton produceren voor een behoefte van 25000 ton, moet er een invulling komen. Doen wij dat? Wie doet dat? Je kunt binnen een half jaar een behoorlijke productie op gang brengen. Ook bestaat de mogelijkheid om lokaal voer te produceren in samenwerking tussen pluimveehouders en landbouwers. Er moet een goede wisselwerking zijn”, stelt Sewdien. De regering heeft onlangs aangegeven dat er zeker vanuit de Islamic Development bank een allocatie van US$95 miljoen wordt gedaan voor de agrarische sector. Ook zijn er wat veelbelovende projecten door de president tijdens zijn laatste jaarrede gepresenteerd.
Met betrekking tot de agrarische sector, in deze de rijstbouw en de veeteelt, is een programma van Suriname met Maleisië in vergevorderd stadium van voorbereiding. Dit programma draagt de naam “Reverse Linkage”, hetgeen inhoudt het uitwisselen van wederzijdse ervaringen als landen. Uiterlijk begin 2017 zal gestart worden met de training van 1.500 landbouwers in farm-management, zaadveredeling en zullen de introductie en teelt plaatsvinden van een zestal nieuwe rijstvariëteiten. Ook is de introductie van een aantal aromatische rijstsoorten in het programma opgenomen. Het zaaizaad wordt in de eerste fase ontwikkeld om padie-opbrengsten van zeven (7) ton per hectare mogelijk te maken en in de tweede fase zelfs tot tien (10) ton. Verder staat op het programma een tweede “Reverse Linkage” project, waarbij Indonesië en Suriname elkaars ervaringen zullen delen op het gebied van de veeteelt-ontwikkeling. Van de zijde van Suriname is in deze het voorstel gedaan aan Indonesië om de moderne technologie die met succes is toegepast op de veestapel in onder andere Kyrgyzstan (Centraal-Azië), ook in ons land te introduceren. Met deze technologie zal men middels een uiterst moderne methode van kunstmatige inseminatie de kwantiteit en kwaliteit van onze veestapel, met name van runderen (melk- en slachtvee), geiten en schapen in veel sneller tempo, als het ware exponentieel, kunnen vermeerderen en verder ontwikkelen.
In het dienstjaar 2017 zullen volgens de president ook enkele particuliere projecten van start gaan. Een gedifferentieerde agrarische basis en structuur, met volledige benutting van onze agrarische potenties, verbonden met agro-industriële verwerking van vooral groenten en fruit voor export, is onontbeerlijk. Het opzetten van een geïntegreerde groente- en fruitverpakkingscentrale, het zogenoemde “Packing House”, is van het grootste belang bij de realisatie hiervan. Het exporteren van kwaliteitstuinbouwproducten naar de Europese Unie en het Caribisch gebied zal volgens de president hiermee gegarandeerd zijn. Het beheer van de verpakkingscentrale zal in handen worden gelegd van een autoriteit, gegoten in een public-private partnerschap.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!