Chitan over dienstreizen: “Als je niet deelneemt, tel je niet mee”

Chitan over dienstreizen DNAAssembleelid Diepak Chitan vindt de kritiek van de samenleving over de overweging van parlementariërs om deel te nemen aan dienstreizen deels onterecht. Chitan vindt dat leden van het college niet zomaar op snoepreisjes gaan, maar het land moeten vertegenwoordigen bij organisaties waar het land of het Surinaams parlement lid van is. “Als je niet deelneemt, word je ook niet meegeteld. Het is een bijdrage waard”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. Samen met Amzad Abdoel (NDP) en Diana Pokie (Abop) heeft hij het land van 24 tot en met 29 september in Genève vertegenwoordigd. Chitan zegt verder dat de meeste dienstreizen veelal zelf bekostigd worden door de organisaties. De parlementariër vergelijkt de situatie met een DNA-vergadering waar hij ook geen verstek aan zou kunnen laten gaan wanneer hij wordt geconvoceerd. “Als ik niet deelneem aan de vergaderingen, dan weet je ook niet wat er op de vergadering is gebeurd en heeft jouw stemrecht dan ook minder waarde”, aldus Chitan.
Coalitie en oppositie flink op dienstreis
In de afgelopen maand is parlementsvoorzitter Jennifer Simons (NDP) ook afgereisd naar China voor een Vredesconferentie. In de maand oktober is er een dienstreis naar Geneve voor de DNA-leden Melvin Bouva (NDP) en Ruchsana Ilahibaks (NDP). Chan Santokhi (VHP), die ook deel uitmaakte van deze delegatie, heeft intussen afgezegd. In september zijn de parlementariërs van de rivaliserende partijen Abop en BEP, respectievelijk Marinus Bee en Celsius Waterberg, naar Costa Rica geweest. Tenslotte is er in de maand november ook een missie die naar Marokko gaat. In deze delegatie zitten Andre Misiekaba (NDP), Silvana Afonsoewa (NDP) en Riad Nurmahomed (VHP).
Recent was er nog hevige kritiek op DNA-leden, die ondanks de precaire situatie van het land, naar een conferentie in Zambia zouden afreizen, terwijl toen de DNA-voorzitter in Canada was. Deze delegatie bestond uit Melvin Bouva (NDP), Rosselie Cotino (NDP), Dinotha Vorswijk (Abop), Asiskumar Gajadien (VHP) en Carl Breeveld (DOE). Bouva, Vorswijk en Cotino waren eerder afgereisd, omdat ze ook aan een Youth Conference zouden meedoen. Later haakten Gajadien en Breeveld af, omdat ze vonden dat de reis het land teveel zou kosten. De totale kosten aan vliegtickets voor deze reis waren om en bij US$ 35.000.
FR

error: Kopiëren mag niet!