Limietersprobleem nog niet concreet uitgewerkt

Limietersprobleem nog niet concreet uitgewerktDe decaan van de Faculteit der Technologische Wetenschappen (FTW) heeft op 4 oktober vergaderd met de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, ten aanzien van het limietersprobleem op de universiteit. FTW-decaan Nawin Nannan heeft aangegeven dat hij vooralsnog geen informatie kan verschaffen over wat er met de minister is besproken, omdat zaken concreet nog niet zijn uitgewerkt. “Er zal uiterlijk volgende week iets concreet uitgewerkt worden”, zegt Nannan. De decaan zegt dat het limietersprobleem sinds 2005 speelt. ”Wij hebben op de faculteit een examenreglement, waarin staat vermeld de tijd waarin de studie afgerond moet worden.” Studenten die zich inschrijven, hebben maximaal 2 jaar om het eerste jaar van de opleiding te halen (B1 fase). Dit jaar is tevens het selectiejaar. De gehele opleiding moet men in 5 jaren afronden. Het probleem van studielimieters zit volgens de decaan in het feit dat er studenten zijn die de opleiding binnen de aangegeven tijd niet hebben afgerond. “Daarin kennen we 2 groepen, namelijk een groep die de periode van 2 jaar heeft overschreden, terwijl die nog een vak(ken ) heeft om af te ronden (B 1 fase heeft overschreden) en/of de andere groep die de periode van 5 jaar heeft overschreden (bachelor limieter), die dus nog vakken over heeft of de thesis nog niet heeft geschreven.”
Nominaal is de studieduur 3 jaar. Voor 30 september 2016 zijn er ruim 952 studenten op de FTW. Daarvan is ongeveer 466 (49%) studielimieter. “We zijn namelijk ook geschrokken van dit aantal, maar er zit wel een historische reden achter. In 2003 zijn wij overgestapt van de 4-jarige opleiding naar een 3-jarige opleiding, omdat wij zijn overgestapt naar het bachelor/mastersysteem. In 2005 werden op basis van het toen geldig zijnde examenreglement studenten geïdentificeerd, die de vastgestelde termijn hadden overschreden, waardoor die door de faculteit zijn voorgedragen voor afschrijving. Er werden vervolgens toen al consistent voordrachten voor afschrijving geweigerd door het hoofdbestuur, met als gevolg dat de faculteit door de jaren heen overbevolkt werd.” In 2011 heeft het nieuwe bestuur getracht de situatie van studielimieters weer aan te pakken en beheersbaar te maken. Dat de groep uiteindelijk zo groot is, komt door het feit dat mensen niet zijn afgeschreven. In die groep zitten er studenten volgens de decaan die diverse kansen hebben gehad deze af te maken.
Vooropleiding sluit niet aan op opleiding
Volgens Nannan ligt de voornaamste reden dat er zoveel studielimieters zijn in de vooropleiding die niet voldoende aansluit op de universitaire opleiding. Dat wil zeggen dat men een studie doet, die veelal bestaat uit wiskundige en natuurkundige vakken en voor deze 2 vakken men geslaagd is van het vos met een 5. Soms kan het ook liggen aan de huissituatie of de financiële sfeer, waardoor zo een student voor de studie een baan eropna houdt. De opleiding is immers van voltijdse aard. “Dit alles werkt niet bevorderlijk voor de studieprestatie”, zegt Nannan.
Vanuit de studenten zijn er echter ook als redenen aangedragen dat zij soms lang moeten wachten op feedback of een vak niet kunnen maken vanwege afwezigheid van de docent. Nannan zegt te onderkennen dat er vanuit de docent de feedback lang uitblijft. “Er zijn echter heel veel studenten die derdejaarsvakken doen, terwijl de B-1 fase nog niet is afgerond. Dit heeft als gevolg dat zij misschien zo goed als klaar zijn met de studie, aankijken tegen afschrijving omdat zij de periode van 3 jaar hebben overschreden en nog steeds niet alle vakken van de B1 fase hebben afgerond. Er wordt dan aangegeven dat wij ze dan achterhouden. Men vergeet dat de cijfers verzegeld dienen te worden met het certificaat.” Wat de decaan tijdens de vergadering opviel, is dat de minister ook niet op de hoogte was van alle zaken.
Dagblad Suriname nam tevens contact op met Emanuel Scheek, vertegenwoordiger van de studenten in het Anton de Kom Universiteitsbestuur, die aangeeft nog niet op de hoogte te zijn van zaken ten aanzien van de studenten. Zo gauw hij iets verneemt, zal hij dat kenbaar maken. Uit betrouwbare bronnen verneemt de krant dat Scheek ook aanwezig was op de vergadering met de minister. Daarover wilde de studentenvertegenwoordiger echter niets kwijt.

error: Kopiëren mag niet!