Campagne gelanceerd voor ledenwerving Consumentenkring

Campagne gelaunched voor ledenwerving    Consumentenkring 1De Consumentenkring Suriname heeft op dinsdag jongstleden een campagne gelanceerd om meer leden te werven voor haar blad ‘Consumentenkoerier’. De lancering heeft plaatsgevonden op het ministerie van Handel en Industrie (HI). HI heeft een consumentenbeschermingsbeleid. Naast het creëren van wetgeving en beleid is er ook een klachtafhandelingsproces. Ook het voorlichten van de consumenten behoort tot de taken van HI. Het ministerie werkt graag samen met organisaties die deze taken willen ondersteunen. Door middel van deze transparante relatie wordt er middels een campagne aangegeven hoe het ministerie Consumentenkring Suriname zal ondersteunen.
Men erkent dat er binnen consumentenbescherming er niet-gouvernementele organisaties (NGO) zijn die ook op hun manier een bijdrage leveren aan de consumentenbescherming. Consumentenkring Suriname heeft jarenlang in de vorm van een vereniging op haar manier een bijdrage geleverd om consumenten bij te staan en te helpen. Consumentenkring heeft getracht om consumenten bij te staan door middel van informatieverschaffing, bemiddeling en juridische bijstand. De hele samenleving is er bekend mee dat Consumentenkring Suriname mede ervoor heeft gezorgd dat consumenten voorgelicht worden op het gebied van consumentenzaken.
De consumentenorganisatie timmert al een tijdje aan de weg. Volgens Albert Alleyne, voorzitter van Consumentenkring Suriname, is er een gewoonte om alles gratis te ontvangen. De economische crisis is een periode waarin zowel de overheid als het bedrijfsleven, het moeilijk heeft. Hierdoor is de verkoop van het blad ‘Consumentenkoerier’ sterk afgenomen. Daarom is voorgesteld dat men lid wordt van de organisatie. Er zijn 3 belangrijke speerpunten: gezondheidszorg, economische activiteiten en de milieuactiviteiten. Alleyne heeft de minister van Financiën benaderd om toestemming te verlenen om bij de ambtenaren het abonnement voor de Consumentenkring Suriname te kunnen inhouden op het salaris.
Hierdoor wordt de Consumentenkring gepromoot en kunnen ambtenaren zich op een eenvoudige wijze inschrijven. Het lidmaatschap kost SRD 10 per maand. De leden krijgen het blad de Consumentenkoerier toegezonden. Het blad ‘Consumentenkoerier’ wordt tweemaandelijks gepubliceerd. Het ligt in de bedoeling dat niet alleen de ambtenaren worden aangetrokken om lid te worden, maar ook het bedrijfsleven. Het beleid met betrekking tot consumentenbescherming wordt bepaald door het ministerie van Handel en Industrie. Echter kan het ministerie dit niet alleen, men heeft de consumenten nodig om ook een bijdrage te leveren. Dit kunnen de consumenten doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van de applicatie van het ministerie om de klachten door te geven. Er zijn meer dan 20.000 bedrijven en ongeveer 5000 supermarkten. Men kan onmogelijk bij allemaal aanwezig zijn. Daarom is de hulp van de consument nodig.
Consumentenkring Suriname is internationaal aangesloten bij Consumer International en zorgt op deze wijze ervoor dat hetgeen internationaal gebeurt aan de lezers door-gecommuniceerd kan worden. Dit is het doel van het blad ‘Consumentenkoerier’. Consumer International heeft als thema voor dit jaar gehad: ‘antibiotica van het menu’. Consumentenkring Suriname roept een ieder op om de nodige ondersteuning te geven, zodat die consumentenvereniging voortgang kan vinden. Een ieder kan lid worden.
De minister van Handel en Industrie, Sieglien Burleson, deelde mee dat ondernemers gestimuleerd moeten worden. “We willen dat ondernemers groeien en bloeien. Wij willen dat de consumenten de beste prijs en de beste kwaliteit krijgen. In dit traject is het ook van belang dat de consumenten naar voren treden. We hopen dat de Consumentenkring Suriname door de steun van de samenleving steeds meer in staat zal zijn om interactief te opereren, niet alleen middels een blad maar ook door mechanismen, zodat de stem van de consument hoorbaar wordt. Met de lidmaatschapsmiddelen kan er research uitgevoerd worden om de juridisch ondersteuning te geven”, aldus Burleson. Handel en Industrie is voornemens om activiteiten te ontplooien op het gebied van internationale handel en export en de interne markt (onder andere prijsbeleid, economische controle en etikettering). De zorg van de consument is de taak van het ministerie, waarvoor medewerking noodzakelijk is van de consumenten zelf. De lancering werd afgesloten met de aanvraag van het lidmaatschap van minister Burleson. De minister is de eerste persoon die haar betalingsverplichting zal voldoen middels een inhouding op haar salaris.

error: Kopiëren mag niet!