PTC luidt nieuw collegejaar in

PTC luidt nieuw collegejaar inOp maandag 3 oktober heeft het Polytechnisch College Suriname (PTC) het nieuwe collegejaar 2016-2017 ingeluid. Robby Holband, directeur PTC, sprak onder andere over de economische situatie en de twijfel die het bestuur had als studenten zich wel zouden inschrijven. “De huidige economische situatie waarin ons land verkeert en de sterke stijging van de koers deden bij het bestuur twijfel ontstaan als de studenten van het jaar in staat zouden zijn de opleidingen te betalen en te volgen. We hebben als team met elkaar overlegd en geprobeerd met oplossingen te komen, zodat de studie toch betaalbaar kon zijn voor de student.” Volgens Holband moest PTC zelfs ertoe overgaan de inschrijvingen te beperken en was men vooral blij te vernemen dat er studenten zijn, die ondanks de economische situatie nog goed onderwijs willen volgen. Er hebben zich van het jaar ruim 90 studenten ingeschreven voor de opleiding Informatie en Communicatietechnologie (ICT), 80 voor Infrastructuur, 70 voor Werktuigbouwkunde en ongeveer 60 studenten voor Hoger Laboratoriumonderwijs (HLO). “Alleen door onszelf en ons land tot ontwikkeling te brengen, kunnen wij uit deze malaise komen. Dat kan bewerkstelligd worden middels studie, waarmee we duurzame mogelijkheden kunnen creëren. Onze opleidingen reiken studenten de tools aan om een eigen bedrijf te kunnen opzetten.” Holband is van mening dat de student moet nagaan welke mogelijkheden er zijn om een eigen bedrijf op te zetten. “Er zijn genoeg mogelijkheden om een eigen onderneming te starten en als ondernemer een goed inkomen te hebben.” Het PTC viert dit jaar zijn jubileumjaar en levert al 20 jaar technisch onderwijs. PTC is steeds bezig zich meer te innoveren. Dit jaar heeft dit instituut tevens zijn certificaat gehaald als bewijs van accreditatie van het Nationaal Orgaan voor Accreditatie (Nova) voor hun Master of Business Administration (MBA). Holband heeft echter ook gesproken over het feit dat het PTC na 20 jaar het nog steeds moet doen met panden verspreid over Suriname. Hij stelt dat er harder gewerkt moet worden om het negatief beeld ten aanzien van het technisch onderwijs weg te werken.
Onderwijsminister Robert Peneux gaf aan dat met de accreditatie van Nova het PTC zeker een mijlpaal heeft bereikt. Er zijn tevens ook 2 nieuwe programma’s in 2014 toegevoegd, namelijk Agronomie en Luchtverkeersdiensten. In 2015 is PTC gestart met ‘Food processing’ en ‘Animal production and health technology’. De wet over de national training authority is al klaar. Het wordt op 12 oktober gepresenteerd aan de raad van ministers. “Zodra dit goedgekeurd wordt, houdt dat in dat er met hart en ziel gewerkt zal worden aan de beroepsprofielen van het technisch onderwijs, zodat men met een in Suriname verkregen diploma internationaal werk zal kunnen vinden.” Er is tevens een hoge eis gesteld aan de minister om uiteindelijk een eigen onderkomen te verkrijgen voor het PTC. De minister zegt in dit kader eraan te zullen werken een ruimte beschikbaar te stellen op het terrein van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, die beschikt over ongeveer 56 hectare aan grond. De minister is nog in onderhandeling met de universiteit hierover.
Het PTC is met de nieuwe aanwas aan studenten gegroeid naar 1.260 studenten. PTC is tevens ook in Nickerie online te volgen. De beste studenten voor het collegejaar 2015-2016 zijn Amar Banarsi voor Werktuigbouwkunde, Abhijay Ramman voor International Agribusiness en Rawikand Kalloe MBA in Innovation and Technology.

error: Kopiëren mag niet!