Jankie: “Wij willen betrokken worden in besluiten die effect hebben op onze sector”

JankieDe daling van de koers op zich heeft voor wat de operaties van de pompstations betreft een positief effect. Dat merkt alleen de pompstationhouder. De burger merkt daar niets van. Dit, omdat de burger nog steeds een door de overheid vastgestelde prijs betaalt bij de pomp. Sirodjeni Jankie, ondervoorzitter van de Servicestations Exploitantenbond (SSEB), stelt dat zolang er in deze prijs geen verandering komt, de consument geen effecten van de daling van de koers zal merken. De government take staat op dit moment op nul (niet officieel). De overheid ontvangt momenteel, ondanks de SRD 0,20 cent prijsaanpassing, geen government take, omdat er daar met de huidige prijs geen ruimte voor is. “Voor zover ik weet, is de government take nul. Alleen de oliemaatschappijen en het ministerie van Handel en Industrie kunnen exact hierop reageren”, stelt Jankie. Officieel weten de pompstationhouders dus niet of er momenteel wel of geen government take op de brandstofprijs staat. Wat vooralsnog bekend is over de government take is dat een deel van deze inning naar Wegenautoriteit ging.
Uit de jaarrede van de president afgelopen 30 september was te constateren dat de regering voornemens is om de wegenbelasting weer in te voeren. “Er zal gestart worden met de inning van wegenbelasting. Dit houdt in dat er voortaan omzetbelasting op de opcenten van brandstoffen zal worden geheven”, zei de president. Hieruit valt te concluderen dat de brandstofprijs zal worden verhoogd met deze maatregel. Gezien de overheid mikt op inkomstenverhoging, kan er niet worden gedacht aan de afschaffing van de take als compensatie voor deze verhoging. De jaarrede werd gevoerd voor het begrotingsjaar 2017. Het ligt dus in de verwachting dat dit deel in 2017 gerealiseerd zal worden, maar daar noemde de president nog geen exact tijdstip voor.
“Wij worden door de overheid nooit officieel op de hoogte gesteld van de plannen. Als ondernemer wil je plannen en vooruit kijken. Wij willen betrokken worden in besluiten die effect hebben op onze sector. Dat zou prettig zijn, anders komt jouw bedrijfsvoering in gevaar”, aldus Jankie. De regering heeft volgens president Desi Bouterse de stijgende koers niet overal willen laten doorwerken. Zo werd in april 2016 een maximale prijs op de brandstof aan de pomp ingesteld, zodat verdere prijsverhogingen niet doorgevoerd zouden worden. Recentelijk is de prijs van brandstof met 20 centen per liter verhoogd, wat een klein deel is van de noodzakelijk door te voeren verhoging, hetgeen een belangrijke tegemoetkoming aan de verbruiker kan worden genoemd. Ook is recentelijk de douanekoers, die SRD 4,04 bedroeg terwijl de Centrale Bankkoers al op SRD 7 stond, gebracht op het niveau van de Centrale Bankkoers.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!