Sham Binda: “Burgercollectief in actie met of zonder vergunning”

Akmos-voorzitter Sham Binda is dik tevreden met de aanzet, die door het Burgercollectief op 3 oktober is gegeven. Ook is hij tevreden met de opkomst, ondanks de dag ongunstig was en er veel moete is gedaan om de bijeenkomst te boycotten. “Honderden mensen hebben op eigen houtje hun tijd uitgetrokken en belangstelling getoond voor de bijeenkomst. Ook de feedback na de bijeenkomst was geweldig. Dat hebben wij zeker nodig om verder te gaan. Wij hebben veel uitnodigingen gehad uit vooral de districten. De respons was alom heel goed”, stelt Binda.
Wat wel een issue leek te worden, was de vergunning van de organisatie om op het Onafhankelijkheidsplein te mogen vertoeven. De vergunning werd pas op het laatste moment, en wel op de desbetreffende morgen, maandag 3 oktober, verstrekt aan de organisatie, terwijl de aanvraag reeds op dinsdag 27 september was ingediend bij de districtscommissaris. Aanhangers van het Burgercollectief zelf vroegen zich af hoeveel zin het wel had om een vergunning (toestemming) aan te vragen om te mogen protesteren. In de tijd van president Jules Wijdenbosch hebben protestmanifestaties niet zo plaatsgevonden en is het de Surinamers wel gelukt om de regering in beweging te krijgen. Binda stelt dat de organisatie het vooralsnog doet uit egards voor het huidige systeem, om hiermee ook duidelijk aan te geven dat het Burgercollectief niet voor chaos staat. “Het is echter ongehoord en in feite provocerend om voor een actie van maandag, pas op die betreffende maandag de vergunning te verlenen. Dit was duidelijk met de bedoeling om de organisatie te frustreren en de sympathisanten bang te maken. De organisatie had wel eerder aangegeven dat de acties met of zonder vergunning zouden worden gevoerd.” Ook Binda staat achter dit standpunt. Indien men een andere locatie moet gebruiken, zal men dat ook doen.
Vakcentrale C-47 die tijdens haar protestmanifestaties wel de ondersteuning heeft gehad van de trekkende groep van het Burgercollectief (We zijn Moe), heeft het op haar beurt laten afweten. De vakcentrale was niet geïnteresseerd in het afzetten van de president. Vandaar ook de tijdige afmelding tijdens een onderhoud met de groep. Binda begrijpt dat de organisatie met haar eigen problemen zit en zaken anders ziet. Er is een belangenspel dat speelt, waarbij bepaalde lidbonden van het overkoepelende orgaan zelf niet zouden willen meedoen aan zo een actie. Hierdoor komt de leiding van de vakcentrale in een lastige positie te verkeren. Het bestuur kan lastig mee gillen dat de president moet aftreden. Zo een eis kan de vakbeweging volgens Binda waarschijnlijk bij haar leden met verschillende agenda’s niet rechtvaardigen.
“De medaille heeft echter een keerzijde. Wanneer de vakbeweging in problemen is, en zaken niet naar hun zin gaan, kan het ook zo zijn dat de bedrijven of anderen bijvoorbeeld niet zullen meewerken. Wij zijn opgekomen tegen de kern van het probleem (de president). Als men denkt middels onderhandelingen succes te bereiken, dan hopen wij dat ook”, stelt Binda. Aan de andere kant benadrukt Binda ook dat de eisen van de vakbeweging in vergelijking met de inflatiecijfers, in beginsel te zwak zijn. Hij vindt het erg dat de inflatiecijfers door velen niet in beschouwing worden genomen bij het nemen van besluiten. Het Burgercollectief is van plan zijn acties landelijk uit te breiden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!