Jogi: “President kan lid worden van A Sa Go”

DNA-lid Mahinderkoemar Jogi van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) is de mening toegedaan dat er geen concrete zaken uit de bus zijn gerold tijdens de jaarrede van de president afgelopen vrijdag in De Nationale Assemblee (DNA). De president heeft een aantal zaken aan de orde gesteld, welke hij graag zou willen realiseren. Het is merkwaardig dat de plannen die de president gepresenteerd heeft qua kwantiteit enorm zijn, wat dus vele vraagtekens oproept over de haalbaarheid ervan, gezien de financiële malaise waarin het land momenteel verkeert. De secretaris-generaal, Iyad Ameen Madani van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) heeft het afgelopen week een bezoek gebracht aan Suriname. Tijdens deze bijeenkomst is gebleken dat er nog niets beklonken is over de financiering van de projecten van de regering, terwijl de president doet overkomen alsof de financiële middelen door de Islamic Development Bank (IsDB) reeds beschikbaar zijn gesteld. “Wanneer men de president volgt, kunnen ze constateren dat Suriname in 2017 ‘Dubai’ wordt en dat hiermee de droom van parlementariër André Misiekaba (NDP) werkelijkheid wordt”.
De projecten met betrekking tot de agrarische sector beschrijft Jogi als misleidend. Voor de agrarische sector wil de regering USD 95 miljoen beschikbaar stellen. Aan de infrastructurele projecten wil de regering ongeveer USD 800 miljoen besteden. “Hiermee is de scheve verhouding duidelijk zichtbaar.” Op het agrarisch vlak wil de regering heel wat projecten uitvoeren, zoals onder andere de export van cacao, rijst en bananen. “Het is een waslijst van wensen en verlangens van de regering zonder enige realiteit als basis. Het zou beter zijn als de president twee zaken had opgenoemd die concreet en helder zijn. De ideeën op zich zijn wel goed, alleen is het verre van de realiteit. Enkele jaren geleden had de president het totale Surinaamse volk inclusief de DNA ook voorgehouden om een agrarische schuur op te zetten. Op welke wijze heeft de president inhoud daaraan gegeven?”. Jogi vindt dat de president in de afgelopen vijf jaren zijn eigen geloofwaardigheid, en ook van de NDP en van de regering danig heeft aangetast. De president maakt er een gewoonte van om allerlei zaken te lanceren om vervolgens geen inhoud eraan te geven. “Moeten we de president serieus nemen of juist adviseren om lid te worden van de toneelgroep A Sa Go?”, aldus Jogi.
Wat de agrarische sector betreft, moet men zich oriënteren van grootschaligheid naar kleinschaligheid. “Waarom besteedt de president USD 50 miljoen niet aan het onderhoud, rehabilitatie en uitbreiding van een machinepark voor de rijstboeren, als hij zo zeker is dat hij de financiële middelen van de IsDB zal krijgen? Waarom kan men geen USD 100 miljoen vrijmaken voor het agrarische kredietfonds?”. Op deze wijze kan er werkgelegenheid gecreëerd worden. De regering moet zich focussen om duurzame groei tot stand te brengen, zodat de productie op gang gebracht kan worden, waardoor de armoede in het land verholpen kan worden. “De overheid moet de samenleving opvoeden en richting geven, zodat ze zelfstandig kunnen worden.”
De president heeft aangegeven dat de verhogingen van de salarissen van de ambtenaren in april 2017 een feit zal zijn. Dit doet de wenkbrauwen van Jogi fronsen. “De situatie in het land is nog steeds precair. De president heeft wederom iets gelanceerd, omdat hij weet dat de rek uit is in het land en dat de samenleving in opstand zal komen. De loonsverhoging is compleet een zoethoudertje”.

error: Kopiëren mag niet!