Douanekoers hoger dan CBvS-koers

De straatkoers voor de US$ is momenteel tussen de SRD 7,40 en SRD 7,65. Het lag bij het loslaten van de koers in de bedoeling dat de Centrale Bank van Suriname een gemiddelde koers zou hanteren. De vrijemarktwerking zou daar een leidende rol in spelen. De Centrale Bankkoers voor 1 USD ligt sinds 4 oktober (volgens de informatie op de website van de moederbank) tussen de SRD 7,58 en SRD 7,71. Dit resulteert in een verschil waarvan de herkomst nog niet duidelijk is. Van de Centrale Bankkoers uitgaande zou ook de douanekoers moeten worden vastgesteld. Het blijkt nu dat er tussen de douanekoers en de koers van de monetaire autoriteit een verschil is.
De douanekoers voor de US$ is sinds 27 september vastgesteld op SRD 7.82. De Asycuda World Suriname (Handel en Industrie) deelde dit op 4 oktober mee aan handelaren. Dit is de koers die de handelaar moet hanteren om zijn producten uiteindelijk op de Surinaamse markt te krijgen.
De koersen hebben de afgelopen dagen een steeds stijgende trend vertoond. Dit is een wenselijke trend, maar niet een wenselijke situatie. Een aantal cambiohouders geeft aan over voldoende vreemde valuta te beschikken. Het aanbod is op dit moment zodanig groot, dat dat men de vraag niet meer kan matchen. Hiermee is dus ook aangegeven dat er weinig economische activiteiten plaatsvinden, die de vraag naar vreemde valuta zouden moeten stimuleren. Bepaalde cambiohouders die gewend waren grote orders te krijgen van gerenommeerde bedrijven in Suriname, geven aan een drastische afname te hebben geconstateerd in de behoefte. “Wij kunnen in miljoenen aan de behoefte voorzien. Deze koersontwikkeling heeft alleen met de afname van economische activiteiten te maken. De koers is dalende omdat bedrijven minder kopen”, stelt een cambiohouder.
De koopkracht van de doorsneeburger is uitgehold, waardoor de ondernemers minder omzet maken. Aan de andere kant nemen zowel burgers als ondernemers een afwachtende houding aan, vanwege de verwachte ontwikkelingen rond de 1,8 miljard lening van de overheid en de operaties van Newmont Suriname in het Meriangebied. De meeste cambiohouders stellen dat de koers gegarandeerd weer een stijgende trend zal aannemen, zodra er meer economische activiteiten zullen plaatsvinden. Dit, zeker aangezien er voor de problemen op het koersenfront nog geen structurele oplossing is bedacht. De hoogte van de prijs van vreemde valuta heeft allemaal te maken met de vraag en aanbod. De overheid heeft in de afgelopen periode ook de SRD strak afgeroomd uit de markt om de vraag naar de US$ te verminderen.
Het dan nog hoog houden van de douanekoers zou volgens Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname, ook een ratio hebben. Naar zijn oordeel wenst de regering de importen te frustreren en met name de importen op luxe goederen. “Als de douanekoers hoog is, betaalt men bij de luxe goederen veel meer dan bij de basisgoederen. Zo worden de luxegoederen oninteressant voor de importeur”, stelt Binda.
Volgens Binda zal de importeur ook geen zaken inkopen, waarvan de omloopsnelheid niet gegarandeerd is. Tevens zit de vreemde valuta van de importeur in zo een situatie vast in een product, waarvan de waarde vanwege de koersfluctuatie kan stijgen en het product uiteindelijk niet verkocht wordt.
In hoeverre deze maatregel bedoeld is om de deviezeninkomsten van de staat te vergroten, is nog niet bekend. President Desi Bouterse heeft tijdens zijn jaarrede wel een aantal maatregelen aangekondigd, die de deviezen zullen moeten versterken. Hij sprak namelijk over een inwisselplicht voor niet ingezetenen bij aankomst op de luchthaven, instelling van een repatriëringsplicht voor exportopbrengsten binnen de goudsector, verhoging van de concessiegelden en de vergunningenstelsels.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!