“Het is genoeg”

Het is genoeg
S2060036
S2060039
S2060057
S2060060
_MG_9720
_MG_9828Het Burgercollectief heeft op 3 oktober zijn grootste groep burgers bijeengebracht. Tussen de 300 en 400 mensen begaven zich richting het Onafhankelijkheidsplein om hun stem te laten horen tegen het wanbeleid van regering Bouterse-Adhin. De opkomst was niet zoals verwacht. Dit werd door de aanwezigen zelf geuit. “Ik had meer mensen verwacht. Ik ben teleurgesteld in de opkomst. Het kon beter”, waren enkele van de reacties. Anders dan normaal bij protestmanifestaties werd door het Burgercollectief, de burger in de gelegenheid gesteld om zijn zegje te doen. Zoals eerder betoogd, tracht het collectief de doorsneeburger een podium te bieden om zijn of haar mening te uiten. Dat gebeurde ook en de meningen waren allemaal in de zelfde richting: ‘Bouta go home’. De manifestatie werd ook door een aantal politici bezocht. Daaronder waren Dew Sharman, Krishna Mathoera, Sheilendra Girjasing, Particia Etnel, Ivan Fernald, Edward Belfort, Carl Breeveld en Ramsoender Jhauw aanwezig.
Het is genoeg
“Wij zijn moe van deze situatie. Als wij moe zijn zeggen wij: Het is genoeg”, zei Jhauw. Hij vergeleek de handelingen van deze regering met de handelingen die Judas pleegde, zoals in de Bijbel staat opgenomen. Hij verwees naar de consequenties die daartegenover staan. “Zij stelen, liegen, bedriegen en verraden”, stelt Jhauw. De verkeerde beslissingen van de regering en de ondersteuning van het parlement zijn volgens hem te danken aan de wijsheid die verkregen wordt van de duivel. Jhauw vond de opkomst niet goed. Hij had duizenden mensen verwacht. Hij haalde voor degenen die niet aanwezig waren op het plein, een voorbeeld aan van een printa bezem, die geen nut heeft wanneer er niet voldoende printa’s zijn.
Girjasing echter feliciteerde het Burgercollectief met een geslaagde manifestatie, ondanks alle boycot bij het organiseren. ‘Een emmer vullen begint met een eerste druppel.’ Hij ziet het dus als een goede start voor de organisatie. Surinamers moeten naar zijn mening de intimidatie nog overwinnen. De opkomst is volgens de parlementariër op dit moment, in afweging met de boodschap, minder van belang.
Bouterse moet schrikken
Het is volgens Etnel tijd dat het Burgercollectief gaat samenzitten met oppositionele leiders om een front van leiderschap te maken. Het volk wil volgens haar weten wie de leiders zijn die na Bouterse zullen komen. Wanneer het volk dat kan zien, legt de samenleving veel meer vertrouwen in de groep. “Al is er maar één burger die opkomt, moet Bouterse schrikken. Wat wij zien op het plein is minder dan wat er in werkelijkheid aan de hand is”, aldus Etnel.
De samenstelling van de groep op zich was divers. In mindere mate waren ambtenaren aanwezig, terwijl delen van werknemers uit particuliere ondernemingen de bijeenkomst bijwoonden. De vakbeweging heeft het laten afweten. Vakcentrale C-47 ziet geen nut in het aftreden van de regering of in actie voeren. CLO zwijgt in alle talen. Fols neemt genoegen met beloften van de regering. De economie is op zijn meest kritieke punt en de vakbeweging schijnt geen potentie te hebben om een actie op touw te zetten. Tijdens de regering Wijdenbosch waren het vooral de parastatale bedrijven als Staatsolie en EBS, die het initiatief namen en resultaat boekten. Die zwijgen nu ook. Het collectief is van plan de acties verder in de districten uit te breiden. Bryan Boerleider van het collectief is blij dat de organisatie zoveel mensen op de been heeft gekregen, zonder hen te moeten betalen of eten aan te bieden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!