‘Leerkrachten hebben recht voor belangen op te komen’

BVL-voorzitter Wilgo Valies maandag tijdens een persconferentie (foto: Kevin Ngadimin)
BVL-voorzitter Wilgo Valies maandag tijdens een persconferentie (foto: Kevin Ngadimin)
“Men heeft recht om hun belangen te behartigen. Veelal worden we door de ouders kwalijk genomen wanneer we aangeven dat zij hun kinderen niet naar school moeten sturen.” Dat gaf BVL-voorzitter Wilgo Valies aan tijdens de gehouden persconferentie gisteren. “Leerkrachten hebben recht om voor hun belangen op te komen, omdat niemand dat voor hen gaat doen, zij moeten het zelf doen. Vele ouders hebben hun kinderen toch naar school gestuurd, omdat men niet zeker wist als zij inderdaad hun kinderen thuis moesten houden.” Dit kwam onder andere vanwege de oproep van de Federatie van Leerkrachten in Suriname (Fols) dat ouders juist hun kinderen gewoon naar school moesten sturen. Valies geeft aan niet te weten wat de agenda van de Fols precies is. Dat de Fols juist de leden niet heeft opgeroepen om aanwezig te zijn op de vergadering zal volgens hem voor problemen zorgen. “Alles wat gisteren is voorgehouden aan de leden moet uiteindelijk gesanctioneerd worden door de leerkrachten. Zij moeten namelijk hun standpunt over zaken geven.” Volgens de BVL-voorzitter zou de Surinaamse Onderwijzersbond (SOB) ook aan zijn leden hebben gezegd te wachten tot maart 2017 voordat er een actie ondernomen wordt. “Indien wij hadden gewacht zou dit in 2016 niet meer in uitvoering gebracht worden”, aldus Valies.
Dagblad Suriname heeft gisteren contact opgenomen met enkele scholen om een beeld te krijgen van de situatie op de scholen. Een aantal scholen had de deuren namelijk gesloten. Er is aangegeven dat de leerkrachten allemaal zijn getogen naar de stad om te participeren aan de vergadering van de Bond van Leraren. Op de Shri Hanumanschool moesten de leerlingen weer naar huis, omdat de leerkrachten niet op school waren. De directie gaf aan dat de leerkrachten hebben gemeld naar de vergadering te zullen gaan. Hoewel de directeur erg vindt dat het schooljaar niet van start kon gaan, had hij wel begrip voor de situatie. “De mensen zijn vertrokken omdat zij voor hun rechten willen opkomen. Er is een oproep gedaan door de BVL en men is gaan luisteren wat de situatie is.” Ook de reacties via facebook logen er niet om. Ouders maakten bekend welke scholen dicht waren. De Shri Vishnuschool was ook een van de scholen die haar deuren had gesloten, evenals de Fluschool en OS Clevia.
Echter hebben niet alle scholen gehoor gegeven aan de oproep. Volgens de directeur van de Jessurunschool zijn op twee leerkrachten na, alle leerkrachten op school gekomen. De leerlingen zijn zoals normaal ontvangen en men was bezig de boeken uit te delen. De directeur was heel blij dat de leerkrachten aanwezig waren.

error: Kopiëren mag niet!