Korpschef zal gronden aanhouding Radjen Kisoensingh natrekken

Korpschef Agnes Daniel zal de exacte redenen die geleid hebben tot de aanhouding van Radjen Kisoensingh laten natrekken. De politiebaas benadrukt tegenover Dagblad Suriname dat zij kort voor dit interview een melding kreeg dat Kisoensingh was aangehouden. De exacte redenen van zijn aanhouding en of de politie in deze onrechtmatig heeft gehandeld is volgens haar prematuur om aan te geven. Kisoensingh is vrijdag door de politie afgevoerd naar bureau Keizerstraat. “Bouta go home. Weg met Bouta”, riep Kisoensingh toen de president de erewacht van het Korps Politie Suriname inspecteerde. Hij stond op het Onafhankelijkheidsplein buiten het gebied dat door de politie was afgezet.
“De instructies van de politie waren niet afwijkend van de instructies die normaal gelden op basis van onze wettelijke bevoegdheden. Op dat moment was ik in het gebouw van De Nationale Assemblee in verband met de jaarrede van de president. Indien het niet conform wet- en regelgeving is gebeurd, hebben wij wel een procedure die gevolgd zal worden om plichtsverzuimen aan te pakken”, stelt de Korpschef. Daniel benadrukt dat het niet de bedoeling is dat bij elk optreden van de politie zomaar maatregelen tegen de manschappen zullen worden getroffen. “Waar er gewerkt wordt, worden er fouten gemaakt. Natuurlijk moeten die fouten niet ertoe leiden dat wetten geschonden zijn en rechten van burgers worden vertrapt. De politieambtenaren moeten hun bevoegdheden wel kunnen exerceren. Wanneer zij de ruimte daartoe niet krijgen, hebben zij ruimte om daar tegen op te treden”, aldus Daniel.
Na de overbrenging van Kisoensingh wordt volgens Daniel eerst nagegaan voor welk strafbaar feit of overtreding hij is opgebracht. Daarna is er ook nog een verplichting om met het Openbaar Ministerie in overleg te treden over het vervolgtraject. Op basis van het resultaat wordt beslist of de verdere vrijheidsbeneming noodzakelijk is.
Kisoensingh heeft via de app laten weten dat hij wegens het verstoren van de orde is opgepakt door de politie. “Free speech is dead”, stelt Kisoensingh. Hij vindt dat hij het recht heeft in een democratisch land zijn mening te uiten.
FR

error: Kopiëren mag niet!