Binda daagt president uit om wenselijkheden uit te voeren

President Desi Bouterse heeft op vrijdag 30 september in het parlement een taakgericht actieprogramma gepresenteerd voor het dienstjaar 2017 toegespitst op overheidsinitiatieven, voornamelijk in de infrastructurele en sociaal-educatieve sfeer, en gericht op particuliere- en buitenlandse investeerders die als trekkers zullen dienen voor de export-economie.
Voor Akmos voorzitter Sham Binda zijn dit allemaal wenselijkheden waar hij ook op geanticipeerd had.
Bouterse pleegde bij zijn jaarrede een opsomming van een aantal projecten die op initiatief van de overheid zullen worden uitgevoerd en ook een opsomming van de projecten die in het kader van de lening bij de Islamic Developmen Bank(IsDB) zullen worden uitgevoerd.
De projecten met de IsDB zullen gedurende drie jaren kunnen worden ingediend bij de IsDB. Dat betekentniet dat de projecten binnen de drie jaren zullen zijn uitgevoerd. Die zullen over een langere periode worden uitgesmeerd.
Opmerkelijk was dat de president van het jaar meer projecten heeft opgenomen dan hij in zijn voorgaande jaarredes heeft opgenoemd. Het was zoals eerder gesteld een andersoortige jaarrede, waar er niet wordt gezeten en gekeken naar de problemen, maar oplossingsgericht wordt gewerkt en gesproken. Het staatshoofd heeft gesproken in de richting van het opzetten van projecten, en mogelijkheden creëren voor ondernemingen en investeerders. Hij haalde projecten aan die in 2017 zullen starten of in de startfase zullen zijn.
Echter komt al hetgeen de president heeft aangehaald neer op afhankelijkheid van zowel buitenlandse investeerders als buitenlandse financiële instellingen voor leningen. Veel lijkt uit de bewoordingen van de president niet te zullen lukken op Surinaamse kracht.
“Ik daag hem uit. Laat hij, wat hij gezegd heeft, tot uitvoer brengen. Al die jaren heeft hij ook heel wat beloftes gedaan. Laat hij deze dingen nu tot uitvoer brengen. Wij zullen dan een balans opmaken, want hij verschuift alles naar 2017 om tijd te winnen en zo lang mogelijk aan de macht te blijven”, aldus Binda.
De president diende aan het eind van zijn jaarrede ook zijn begroting in voor het dienstjaar 2017. De inkomsten voor dit begrotingsjaar zijn beraamd op SRD 6 967,3 miljoen. De uitgaven zijn uitgerekend op SRD 8.145,7 miljoen. Het tekort wordt voorspeld op SRD 1.178,4. Het tekort is gelijk aan 4% van het BBP.
De regering geeft volgens de president de verzekering dat in dit dienstjaar verlichting voelbaar zal zijn. “Wij zullen samen de problemen die op ons afkomen overwinnen”, zei de president. Hij deed een beroep op een ieder om het zelfde geduld en hun nationale opstelling voort te zetten.
Met de verrichtingen van de president is er uitvoering gegeven aan de grondwettelijke verplichtingen vanuit de zijde van de regering voor wat de begrotingen betreft. Nu zal het parlement zich buigen over de eventuele goedkeuring van de begroting.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!