Marlon Rozenblad: “A trein e nak panja”

Marlon Rozenblad A trein e nak panjaDe onverantwoorde uitspraken van de president van de Republiek Suriname over het statement met betrekking tot het Internationaal Monetair Fonds (IMF), baart een ieder zorgen. ‘Dit getuigt van het wanbeleid van de regering.’ Dagblad Suriname sprak in dit kader met Marlon Rozenblad (Abop), eigenaar van Culture Hair Studio.
Suriname verkeert in een positie, waarbij economisch gezien hulp van buitenaf vereist is. “Zelfs de mensen van het IMF hebben kale plekken overgehouden over de situatie in het land. We hadden ons mond vol dat we niet naar de blanken moesten gaan. Op een gegeven moment hadden we het geld van het IMF nodig. Wanneer je in het ziekenhuis ligt op de Intensive Care, moet je IMF beschouwen als de behandelende arts. De arts gaat regels opleggen. Deze regels moeten nageleefd worden om weer gezond te kunnen worden. IMF is ook de stok achter de deur voor corruptie. Echter kan het geld van IMF niet gestolen worden, omdat er controle wordt uitgeoefend op het systeem van de regering”, meent Rozenblad. Wanneer IMF niet tevreden is met de gang van zaken, oftewel met het nakomen van de afspraken die er met de regering zijn gemaakt, zal het IMF zichzelf terugtrekken.
“De president doet het overkomen alsof hij IMF de laan wil uitsturen. Als de regels van het IMF niet nageleefd worden, zal het IMF zelf vertrekken. Men moet niet doen overkomen dat het de schuld van het IMF is. Het IMF werkt met cijfers. En als de cijfers niet kloppen, gaan ze zelf weg. Houd op met de corruptieve handelingen. Houd op met het stelen en benadelen van de staat. Houd op met liegen en bedriegen. De president maakt geld vrij voor een gebedsweek. Om te bidden hebben we geen geld nodig. Waar zijn de parlementariërs die Dubai gingen schreeuwen? Surinamers wisten niet eens waar Dubai ligt. Je kan mensen niet beloven om ze naar Dubai te brengen en ze vallen uiteindelijk in armoede. Dit is een grove vorm van misleiding”, aldus Rozenblad.
Rozenblad geeft aan dat hij het volste vertrouwen heeft gehad in de president om Suriname naar grote hoogten te brengen. Nu is hij het vertrouwen in de president totaal kwijt. In de politieke wereld heeft men meerdere banen. “Hoeveel mensen lopen rond zonder een baan? De president weet bijzonder goed wie eerlijk is en wie niet. Het moment dat je eerlijk bent, wordt je uit het nestje getrapt, omdat men geen frauduleuze handelingen met je kan plegen”, zegt Rozenblad.
De president wil wederom zijn favoriete strategie hanteren: reshuffelen van ministers. Dit is echter niet nodig, zegt Rozenblad, omdat je (enkele) ministers wegstuurt met behoud van hun salaris. De nieuwe ministers die zullen aantreden, moeten ook nog betaald worden. Rozenblad vindt dat het beter zou zijn de ministers op het matje te roepen om de gang van zaken te bespreken.
“Bouterse, drai anu par a boto, jagi de fufurman. Dan gaat u zelf zien dat ik weer achter u zal staan. U bent van de populaire president tot de meest gehate president in Suriname geworden. Mi teigi yu, ala sma e pina. Dit is slechts de eerste van de vijf jaren. Er zijn nog vier jaren te gaan. Drai anu par a boto. Your ship is sinking. A trein fu yu e nak panja, a ne abi rem, a abi neks, a nak panja, met de hele Surinaamse gemeenschap erin, met u erbij. Want na yu a kapitein. De president is omringd door hyena’s en labaria’s, onverzadigde dieven. Anderen dementeren, ze vergeten dat ze hebben gestolen en dat ze niet meer hoeven te stelen. A skeer sa de be skeer heeft een trauma voor ze achtergelaten, waardoor ze blijven stelen. Zelfs wanneer ze slapen, moeten hun handen geboeid worden, want ook in hun slaap stelen ze”, aldus Rozenblad.
De situatie in het land is al behoorlijk uit de hand gelopen. “Dit kan zo niet verder gaan. Iedereen voelt het. Luister naar de tegenpartij. Als de president werkelijk van de samenleving houdt en beschermd wil worden door de samenleving, dang a mang musu stop a trein. Want a trein e nak panja now now de. A tempo sa a dala e gwe now now de, de president maakt zich gehaat in de samenleving. De mannen die de president omringen, hebben last van vandalisme. Alles wat er is opgebouwd door de vorige regering is men bezig te vernietigen”, aldus Rozenblad.

error: Kopiëren mag niet!