Ramautarsing: “Werkelijke noden land niet opgenomen in plan”

RamautarsingDe werkelijke noden van het land zijn niet opgenomen in het herstelplan van de regering. Bovendien is het investeringsplan dat de regering heeft gepresenteerd ‘onderontwikkeld en onevenwichtig’. Tot deze conclusie kwamen de vertegenwoordigers Winston Ramautarsing en Steven Debipersad van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) zaterdag na de presentatie van de regering. De president is vorige week dinsdag een informatieronde begonnen, waarbij vertegenwoordigers van maatschappelijke groepen, jongerenorganisaties, vakbeweging, bedrijfslevenorganisaties en politieke partijen geïnformeerd worden over projecten, die de regering voornemens is uit te voeren ter ondersteuning van haar stabilisatie- en herstelprogramma. Volgens VES-voorzitter Ramautarsing wordt de productiecapaciteit door deze projecten niet versterkt. Het planapparaat is bovendien erg zwak, waardoor er veel geïmproviseerd moet worden.
Plannen beter uitwerken
De VES heeft zoals eerder wederom aangeboden om een bijdrage te leveren. Volgens Ramautarsing en Debipersad moet er nog veel gesleuteld worden aan de projecten. Het plan is ontwikkeld met de USD 1.8 miljard financiering van de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB). Van dit bedrag gaat onder andere USD 1.2 miljard naar het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen,
waarvan USD 800 miljoen naar de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS) gaat. Veder gaat USD 400 miljoen uit de USD 1.8 miljard naar infrastructurele projecten en USD 40 miljoen naar het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme. Slechts USD 95 miljoen is opgebracht voor de landbouw. Volgens Debipersad gaat het niet alleen om het bouwen van wegen en bruggen, maar ook om elektrificatie en digitale infrastructuur. Deze moet gekoppeld worden aan verhoging van de productie. Dat komt nog te weinig tot uiting in het plan.
FR

error: Kopiëren mag niet!