Jogi over projecten president: “Wij gaan regelrecht ravijn in”

DNA-lid Mahinder Jogi
DNA-lid Mahinder Jogi
“A fasi fa deng mang disi e lolo a boto, gaan we regelrecht in het ravijn. Als je op deze gasten zit te wachten, gaan wij sterven”, zegt assembleelid Mahinder Jogi (VHP) aan Dagblad Suriname wanneer hij enkele van de genoemde nieuwe projecten van de regering onder de loep neemt uit het Stabilisatie- en Herstelplan en de hearings van de president. De USD 1.8 miljard financiering van de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) en de voorgestelde projecten van de regering zijn niet terug te vinden in het plan en is niets hierover in De Nationale Assemblee gepresenteerd. Raadsadviseur Winston Lackin zei afgelopen zaterdag aan journalisten dat er een scholencomplex met woonunits voor scholieren in Para zal komen. Dit is voor opvang van kinderen uit het binnenland voor vervolgstudie. Vijftig poliklinieken zullen landelijk worden gerenoveerd. Er komt een Low Income Shelter Project 3 (Lisp 3), waarbij ongeveer honderd woningen opgezet zullen worden voor minder draagkrachtigen. Het bankwezen heeft een project in de dienstensector voorgesteld. Vooral jongeren kunnen snel aan een baan worden geholpen. Een exportproject voor drinkwater is volgens Lackin ook zo goed als klaar. De parlementariër zegt dat het niet eens duidelijk is welke aannemer een scholencomplex gaat bouwen en wie precies de wegen zal asfalteren. “Ik hoop niet dat de USD 1.8 miljard komt en de doorsnee Surinamer er toch niets aan overhoudt. De situatie is duidelijk te vergelijken met de voorgestelde fly-overs, het treinproject, de diepzeehaven, de Corantijnbrug, het Wanica Ziekenhuis en de 18.000 woningen van de regering Bouterse 1. Mij bekruipt het gevoel dat men de USD 1.8 miljard middels leuke plannen naar Suriname wil halen om deze vervolgens wederom in verkeerde zakken te laten verdwijnen. Ze willen wederom verschrikkelijk gaan stelen”, zegt Jogi.
Al langer dan een jaar bezig met hearings
Jogi zegt dat het staatshoofd al langer dan een jaar bezig is te praten over zaken die hij wil herstellen of realiseren. Echter is dit nog steeds bij praten gebleven, terwijl er geen enkel zicht is waar het land op het gebied van uitvoering naartoe gaat. “Vanaf 26 mei 2015 zijn Bouterse en zijn mensen bezig te praten met mensen over hoe de inrichting van Suriname eruit zal zien. Wat is nu eindelijk het traject dat uitgezet zal worden? Welke sectoren gaan wij aanpakken? Wat gaan wij doen met de veiligheid? Van de USD 1.8 miljard wil men slechts USD 95 miljoen voor agrarische sector. Dat is 5% van het hoofdbedrag. Hoe wil je de agrarische sector ontwikkelen? De agrarische sector herbergt nu al 15.000 arbeidsplaatsen. Wat gaan wij doen met werkgelegenheid? Nu zitten wij 1 ½ jaar verder, maar wij hebben niets gedaan om aan te kunnen geven dat wij behoorlijk geld uit een bepaalde sector kunnen verdienen. Laten wij gaan investeren in de directe productie”, stelt de politicus. Jogi benadrukt dat de staat gewoon zit te wachten op New Mont en Staatsolie voor een eventuele stijging van de olieprijs om dan weer alles opnieuw op te souperen.
IsDB geeft niet zomaar geld
De politicus benadrukt dat de IsDB niet zomaar een miljardenlening aan Suriname zal verstrekken. “Zolang de projecten niet goed uitgewerkt en op papier zijn gezet en niet bij de IsDB zijn ingediend, zullen de gelden niet komen. De indiening heeft ook een traject”, zegt hij. De VHP’er vergelijkt de situatie met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) waar ruim voor de verkiezingen in 2015 een bord is geplaatst voor een nieuwbouw met steun van de IsDB. Nu zitten wij twee jaren verder, zonder dat er een steen is gelegd. “Laat staan de financiering die rond moet komen. Het is daarom de grootste vorm van misleiding dat je nu praat over projecten”, aldus Jogi.
Situatie verandert zelfs niet in 2020
Jogi is nog steeds pessimistisch over het streven van de regering om de situatie in 2017 te veranderen. “2017 haal je met zulke plannen niet. In 2018, 2019 en 2020 ook niet. Nu al loopt het land achter met het Internationaal Monetair Fonds en moet men de miljardenleningen nog terugbetalen.” Volgens Jogi is sinds de eerste USD 80 miljoen tranche van het IMF, nul cent gekomen.
Dezelfde gasten uit het mislukte verleden willen opnieuw projecten uitvoeren
Jogi zegt dat de huidige situatie duidelijk vergeleken kan worden met de tachtiger jaren toen het land onder het militair bewind ook in een desastreuze financiële crisis zat. “Toen waren het dezelfde leiders uit de NDP die met het plan kwamen om te investeren in de Para Industries waardoor de economie uiteindelijk weerbaar zou worden gemaakt. Toen zou de verdiencapaciteit ook vergroot worden. Het zijn dezelfde gasten die vandaag weer in de regering zitten om weer hetzelfde spelletje te spelen”, stelt Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!