Riekhnath Sanchit: “Flankerende maatregelen voor agrarische sector”

Riekhnath Sanchit, secretaris van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten, is hoopvol gestemd over de huidige ontwikkelingen op regeringsniveau. Tijdens de onlangs gehouden presentaties door de regering zijn er geen specifieke projecten voor de agrarische sector gepresenteerd. Tussen 2017 en 2019 wordt aan Suriname US$1.779 miljard geleend. Dat geld wordt uitgesmeerd over een aantal sectoren. Gaandeweg de presentaties is gebleken dat ongeveer US$ 92 miljoen gereserveerd wordt voor de agrarische sector. Dit worden hoogstwaarschijnlijk projecten die door de overheid gestuurd zullen worden.
“Het heeft geen zin om zich nu negatief op te stellen. Daarmee bereik je niets. Er is hoop. De regering heeft de agrarische sector verklaard tot topprioriteit. Er hoeven geen echte diepgaande zaken te gebeuren om de sector weer op spoor te krijgen. Er zijn simpele dingen die moeten gebeuren. Men heeft er ook oor voor. Als die dingen gebeuren, komt de sector tot bloei”, stelt Sanchit. De gedetailleerde bestemming van de US$ 92 miljoen moet nader uitgelegd worden. Daar heeft de vereniging ook naar gevraagd. Volgens Sanchit moeten er in de agrarische sector wat flankerende maatregelen getroffen worden. In de regentijd zijn de meeste landbouwarealen onder water. Wanneer het droog is, hebben de boeren een groot gebrek aan water. Daar moet er volgens de verenging zo gauw mogelijk in worden geïnvesteerd. Met de bestaande waterschappen zou er volgens Sanchit een goed waterbeheer mogelijk moeten zijn.
Met betrekking tot de export van groenten moet er een complete reorganisatie plaatsvinden op de luchthaven (Zanderij). De vereniging pleit voor het opzetten van een verpakkingscentrale en een centrum dat gezien kan worden als een one-window-shop. Er moeten ook goedkope kredieten vrijkomen voor de boeren. “Boeren willen geen subsidie hebben. Zij willen goedkoop kapitaal kunnen lenen. Zij betalen het wel terug, want er is genoeg te verdienen in de sector wanneer het goed georganiseerd is”, aldus de secretaris. De opgevraagde informatie zal door de leden van de vereniging worden besproken om verder met de regering te communiceren.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!