Armand Zunder: “Het is een begin van transparantie”

De Progressieve Vakcentrale C-47 is niet ingegaan op de uitnodiging van de regering om haar presentaties bij te wonen. Volgens de verklaring van de voorzitter van C-47 had dit meer te maken met de wijze waarop de regering de afgelopen periode is omgegaan met de verzoeken van C-47. Ook de Bond van Leraren is niet ingegaan op de uitnodiging van de regering. Ravaksur aan de andere kant werd wel vertegenwoordigd door Armand Zunder. “Toen wij daar waren, merkten wij dat de vicepresident de leiding had. Er werden drie presentaties gehouden over de staatsbegroting, technische projecten en andere plannen. Wij waren wel blij met de presentatie zelf, omdat dit het begin is van transparantie. Het was geen discussieronde. Wij konden alleen vragen stellen en opmerkingen maken. Er zullen nog meer opmerkingen komen, omdat wij dit alles nog zullen evalueren”, stelt Zunder.
Wat Ravaksur ten eerste is opgevallen, is dat de gehele uiteenzetting niet vanuit een ontwikkelingsconcept is gedaan. In de tweede plaats zijn er wat projecten op het rekest, waar men geen duidelijk inzicht heeft over de effecten op werkgelegenheid. “Wij willen cijfermatige effecten zien op werkgelegenheid. Dit zeker voor directe als indirecte werkgelegenheid. Bij Surgold bijvoorbeeld waren er in de opbouwfase 3000 werknemers, terwijl er straks bij de opstart 1200 zullen zijn. Dit betekent dat 1800 tijdelijk bezig zijn geweest”, stelt Zunder. De vakbeweging wenst ook inzage te hebben in de regio’s waarin er zal worden geïnvesteerd. De ruimtelijke ordening aan de andere kant vergt ook al geruime tijd aandacht. Suriname heeft geen gedegen bestemmingsplannen, streekplannen en bestuursplannen.
“Wij gaan voor duurzame ontwikkeling. Nadat de economie is gestabiliseerd, wensen wij dat het duurzaam zal groeien. Wij willen aan de tafel zijn om mede te bepalen welke projecten ontwikkeld gaan worden. Die ruimte gaan wij wel bespreekbaar maken. Wij hebben de indruk dat die ruimte ook gegeven zal worden”, zegt de vakbondsman. Ravaksur wenst niet dat de regering weer fouten en blunders maakt, waardoor de werknemers weer in deze situatie belanden. De vakbeweging rekent erop dat er vervolggesprekken komen over de presentaties van de regering. Veel zaken zijn vaag en antwoorden op kritische vragen zijn niet naar tevredenheid beantwoord. De vakbeweging heeft de regering op het hart gedrukt om rekening te houden met de huidige situatie van de werknemers.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!