VHP zal in ’s landsbelang ingaan op uitnodiging president

VHP zal in _s landsbelang ingaan op uitnodiging   presidentDe Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) zal ‘in ’s landsbelang’ ingaan op de uitnodiging van president Desi Bouterse. Dit zegt Glenn Oehlers, de eerste vervanger van VHP-voorzitter Chan Santokhi, aan Dagblad Suriname. De president is dinsdag een informatieronde begonnen, waarbij vertegenwoordigers van maatschappelijke groepen, jongerenorganisaties, vakbeweging, bedrijfslevenorganisaties en politieke partijen geïnformeerd worden over projecten die de regering voornemens is uit te voeren ter ondersteuning van haar stabilisatie en herstelprogramma.
De VHP is voor vrijdagavond omstreeks 20.00 uur uitgenodigd. Eerder heeft de NPS afgezegd voor deelname. NPS-leider Gregory Rusland stuurde woensdag een brief naar presidentieel secretaris Clary Linger, waarin hij deelname van zijn partij afzegt. “Wij hebben wel besloten om te gaan, omdat het een uitnodiging van de president is. Daar ga je naar toe moeten gaan. Ten tweede willen wij de communicatielijnen wel open houden”, stelt Oehlers. Volgens de VHP-topper gaat het hier om een consultatie, waarbij de maatschappelijke groeperingen worden geconsulteerd. Politieke partijen maken daar ook deel van uit, waardoor luisteren geen kwaad kan doen. Echter verandert dit de visie en standpunten van de oranje partij over de regering niet. “Wij zijn constructief in ’s landsbelang bezig, maar wij blijven heel erg kritisch naar deze regering toe. Daar waar wij harde oppositie moeten voeren, zullen wij ook doen”, aldus Oehlers.
USD 1.8 miljard verhoogt schuldenlast; projecten moesten naar DNA
De projecten zullen gefinancierd worden door de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB). Het gaat om een financiering van USD 1.8 miljard. Oehlers benadrukt dat het hier om een enorme lening gaat, waardoor het wel nodig is om te weten waar precies deze gelden gestopt zullen worden. “Dat staat los van het feit dat wij vasthouden aan onze besluiten en visie dat dit inderdaad ook in De Nationale Assemblee (DNA) gepresenteerd zou moeten worden en dat daar het politieke debat gevoerd moet worden. Wij moeten niet vergeten dat deze USD 1.8 miljard toegevoegd wordt aan de reeds bestaande schulden van het land. Wij gaan het met ons allen moeten betalen. Onze kinderen en kleinkinderen zullen de last van deze schulden moeten betalen. Daar moet je daarom niet lichtvaardig mee omgaan. Vanuit de oppositie kan je toch wel een bepaalde bijdrage in ’s landsbelang leveren”, aldus Oehlers.
Projecten zijn vaak loze kreten
De politicus zegt verder dat de oranje partij ook wil weten wat de regering bedoelt met plannen, die vaak loze kreten blijken te zijn. “Vaak gaan deze projecten ook gepaard met enorme corruptieschandalen, waardoor geen van de oude projecten uiteindelijk zijn gerealiseerd. Dat willen wij niet meer hebben. De projecten moeten zodanig zijn dat er een balans is tussen de verdienprojecten en de projecten in de sociale sfeer en dat zij voldoende inkomsten genereren om deze schulden af te lossen. Dit moet niet ten laste komen van de arbeider. Het gaat om USD 1.8 miljard”, benadrukt Oehlers.
Standpunt in DNA verandert niet
Oehlers benadrukt dat de partij erbij blijft dat vanuit de oppositie bepaalde standpunten gehandhaafd zullen blijven. Eén van deze standpunten is het stemgedrag van de VHP-fractie in verband met de terugroeping van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan. Slechts bij gevallen van nationaal belang zal de VHP meedoen aan de stemming in ’s landsvergaderzaal.
FR

error: Kopiëren mag niet!