Renten: “Projecten herstel economie onvoldoende doorgedacht”

Renten _Projecten herstel economie onvoldoende doorgedacht_‘De projecten die de regering voornemens is uit te voeren om de economie van het land binnen korte tijd tot herstel te brengen, zijn voor een groot deel ondoordacht en zullen veel meer tijd in beslag nemen om goed uit te werken.’ Dit zei Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), donderdag na de presentatie van de regering over projecten die moeten leiden tot herstel en groei van de economie. Deze projecten moeten invulling geven aan het Stabilisatie – en Herstelprogramma. De VSB was de eerste groep die door de president was uitgenodigd. Tijdens het onderhoud heeft de regering volgens de VSB-voorzitter zeker een viertal presentaties gehouden om de organisaties meer inzicht te geven in een aantal projecten die zij menens is uit te voeren om de economie op gang te brengen en faciliteiten die men in place wil brengen om investeringen te faciliteren. Renten benadrukte dat Financiënminister Gilmore Hoefdraad tijdens de presentatie ook meer inzicht heeft gegeven over de precaire financiële situatie van het land en de maatregelen die nu ter discussie zijn om de inkomsten van de overheid te verhogen. “Wij hebben een stuk meer informatie gehad dan wij in de afgelopen periode om hebben gevraagd. Vanuit dat aspect zeggen wij dat het nuttig was. Wel is duidelijk uit de discussies is gebleken dat een heleboel zaken onvoldoende zijn doorgedacht en veel meer afstemming, discussie en onderhandeling nodig zijn alvorens de projecten die de overheid voornemens is uit te voeren, daadwerkelijk in uitvoering kunnen worden genomen.”
Onzekerheid deels oorzaak koersontwikkeling
De VSB is volgens Renten van mening dat een deel van de koersontwikkeling te wijten is aan de onzekerheid wat automatisch leidt tot speculaties. “Wil men die onzekerheid weghalen, zal men dan meer transparantie moeten geven en voorspelbare plannen hebben.” Volgens Renten is dit wederom kenbaar gemaakt aan de regering. “Als reactie is gegeven dat er voldoende rekening zal worden gehouden met onze inzichten”, aldus Renten. De organisatie zal twee weken afwachten om te zien in hoeverre dat ook zal gebeuren.
VSB optimistisch
Renten benadrukte dat de VSB nu optimistisch is over het feit dat de overheid wel degelijk van plan is om dialoog aan te gaan. Dialoog was iets wat de organisatie als onmogelijk zag. Volgens de VSB-voorzitter is toegezegd dat de organisatie heel snel vervolgafspraken zal hebben om vooral de zorgpunten vanuit het bedrijfsleven te bespreken. Aan de VSB is toegezegd dat haar input ook zal worden meegenomen. “Wij hebben eerder een aantal brieven gestuurd naar de overheid, waarbij wij onze commentaren op de energietarieven hebben gegeven en voorstellen hebben gedaan om een monitoringscommissie in het leven te roepen die moet toezien tot de juiste uitvoering van het IMF-akkoord. Als de overheid zich houdt aan de afspraak, zal het platform de verdere discussie aangaan en input leveren”, aldus de ondernemer.
Privatisering van verlieslatende bedrijven
Eén van de punten waar de organisatie zich terug kan vinden, is de privatisering van verlieslatende bedrijven. “Wij geloven erin dat de overheid moet terugtreden en dat je ondernemen moet laten aan ondernemers”, stelde Renten. Een andere maatregel waarover de VSB minder enthousiast is, zijn de pure kostenverhogende maatregelen. Zulke maatregelen zorgen volgens hem voor meer druk op de bedrijfskosten. Volgens Renten is de regering duidelijk gemaakt dat de samenleving pas bereid gaat zijn de offers te maken, als zij weten waarvoor zij die offers moeten dragen. Belangrijk volgens hem is het perspectief tot verbetering.
Eerst plannen alvorens ministers worden gereshuffeld
De VSB is niet tevreden over de wijze waarop de president menens is zijn kabinet te reshuffelen. Volgens Renten moet er eerst een plan zijn om te gaan kijken of de huidige ministers voldoen daaraan. “Ik denk juist dat dit juist in een omgekeerde volgorde plaatsvindt. Bij het bedrijfsleven gaan wij eerst plannen alvorens wij iets doen”, aldus de VSB-voorzitter.
FR

error: Kopiëren mag niet!