EBS volgens Dodson al door lokale consultants doorgelicht

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en de bond bij de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) voeren nog steeds officieel geen gesprekken. Minister Regilio Dodson heeft op 9 september een evaluatieronde gehad met de raad van commissarissen over de afgelopen periode. Bijkans 1100 werknemers, verenigd in Owos, zijn sinds 17 augustus 2016 in beraad. Volgens Dodson is dit geen gezonde situatie. “Wanneer wij komende week met de bond praten, moeten wij alle informatie op een rij hebben”, stelt de minister.
Dodson gaf in gesprek met Dagblad Suriname aan dat er een doorlichtingsronde komt binnen de EBS. Over de doorlichting van de NV Energie Bedrijven Suriname wordt concreet sinds augustus 2015 gesproken. Zowel parlementariërs als critici buiten het parlement hebben er een aantal keren naar gevraagd en nooit wat van de resultaten gezien. Critici vragen zich dus af waarom het zo lang duurt om de zaak door te lichten, op grond waarvan ook de nieuwe energietarieven moeten worden vastgesteld.
Dodson benadrukt dat deze doorlichtingsronde niet moet worden verward met de voorgaande rondes. Hij bevestigt hiermee dat het bedrijf door lokale deskundigen al is doorgelicht. “Er is een nieuwe Elektriciteitswet. Als je de wet openslaat, mag het geen moeilijk karwei zijn. De EBS bestaat volgens de wet niet meer”, stelt de bewindsman. De organisatie is volgens Dodson al door een ingehuurde consultant, Michael Kopinsky, doorgelicht. Kopinsky heeft aangegeven hoe de EBS moet transformeren naar een elektriciteitsbedrijf conform de wet. De Raad van Toezicht van de Elektriciteitsautoriteit is gedeeltelijk al geformuleerd. Alleen de vakbeweging moet nog haar voordracht doen.
“Wij zijn al heel ver in het traject. De evaluatie heeft plaatsgevonden. Wat je nu moet hebben, is de verificatieslag. Er moet een internationale consultant komen die kijkt naar dit alles. Vooral in een klein land als Suriname wordt de vraag vaak gesteld: waar moet de last precies gelegd worden, op het bedrijf of op de samenleving? IMF zegt dat je het object elektriciteit niet meer mag subsidiëren. Het subject (bijvoorbeeld huishoudens of ondernemers) mag je wel subsidiëren”, aldus de minister. Vanuit de bond zelf zijn er vanwege een persstilte geen nieuwe ontwikkelingen te melden. De geluiden van broodvrees klinken wel vanuit richting de werknemers in staking. De volgende doorlichting zal ook kijken naar het overtollige personeel binnen de organisatie. Dit is het nieuws waar de werknemers voor vrezen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!