Dogojo niet blij met verspreiding film via social media

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft zijn afkeuring, via minister Joan Dogojo, uitgesproken over de wijze waarop de media een filmpje van een jongen die een inbraak zou hebben gepleegd in een bank, heeft verspreid. Op die bewuste dag was de politie snel aanwezig die de jongeman in de kraag wist te vatten. De beelden hiervan waren onder meer via facebook te bezichtigen. Er is zelf gevraagd dat het filmpje zoveel mogelijk gedeeld wordt dat het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) op de hoogte gesteld wordt wat er allemaal gebeurt. De minister is van mening dat er hierbij sprake is van schending van het rechten van het kind. Elk kind heeft namelijk recht op privacy volgens het VN-kinderrechtenverdrag en de grondwet van de Republiek Suriname.
Parlementariër Krishna Hussainali-Mathoera gaf aan het initiatief van de minister te applaudisseren. ‘Dat derden bepaalde beelden via social media verspreiden, is een zaak die veel gebeurt nu. Het is absoluut terecht dat Sozavo opkomt voor de belangen van het kind. Maar niet alleen Sozavo zou zich hierover moeten bekommeren, maar ook de ministeries van Juspol, Onderwijs en Sport en Jeugdzaken.’ Volgens de parlementariër wordt er namelijk heel weinig gedaan om jeugdigen te beschermen. ‘Vandaar dat ik het terecht vindt dat mensen erop gewezen worden zorgvuldig om te gaan met informatie vooral wanneer het om kinderen gaat, omdat ze sociale bescherming genieten vanuit de grondwet en ook internationale verdragen. Op dat gebied vind ik dat de minister correct heeft gehandeld en dat dit ministerie samen zou moeten werken met de andere ministeries’, zegt Mathoera.
‘Echter geeft de parlementariër ook aan dat het filmpje wel een duidelijk beeld schept wat er zich afspeelt binnen de maatschappij en onze jeugd. Steeds meer kinderen raken in de criminaliteit vanwege de slechte economische situatie in het land, vanwege de armoede, vanwege het feit dat er onvoldoende toezicht op hen is of doordat zij niet over rolmodellen beschikken in de samenleving. Vandaar dat de regering beleid zou moeten maken om dat te voorkomen. Juist bemerken we dat bepaalde sociale zekerheden weg komen te vallen voor kinderen en dat is zorgelijk. Dit maakt de mensen hun ogen open dat je honderd mooie dingen mag zeggen in het land, maar de keiharde realiteit was op het filmpje te zien. We moeten de kinderen beschermen, dat ben ik absoluut eens mee, maar een keer moeten de ogen van de mensen ook open’, aldus parlementariër Mathoera.

error: Kopiëren mag niet!