President Bouterse: “Ik weet dat die koers naar beneden gaat”

Stabilisatie wisselkoers in handen monitoringsteamPresident Desi Bouterse blijft erbij dat de regering erin zal slagen om de valutawisselkoers omlaag te brengen en te stabiliseren. Het staatshoofd gaf woensdagmiddag na een spoedonderhoud met de ministers van zijn kabinet, aan journalisten te kennen dat de regering een monitoringsteam in het leven heeft geroepen die de op hol geslagen valuta wisselkoers tot beheersbare proporties moet brengen. “Wij erkennen dat er aardig wat onrust is in de samenleving over deze kwestie. Vandaar dat de regering bestaande uit de president, de vicepresident, de president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de president-commissaris van de CBvS, de voorzitter van het Planbureau en de minister van Financiën zich in het weekend teruggetrokken had om zich te buigen over deze problemen. Besloten is om een monitoringsteam te maken die deze onrustige situatie weer in rustig vaarwater moet brengen. Het is een kwestie van als of wanneer wij in staat zijn samen met de banken en de cambio’s te werken. Dan denk ik dat wij de zaak tot een bepaald punt kunnen brengen. In ieder geval heeft de CBvS een platform ingericht bestaande uit banken, geldwisselkantoren die continu erop toe moeten zien dat de zaak niet onrustig blijft.” Het staatshoofd voerde aan dat niemand er iets aan heeft om de zaak onnodig op te jutten. “Ik weet dat het gestabiliseerd zal worden en dat de koers naar beneden gaat. Ik kan u verzekeren dat door gezamenlijke inspanning wij wel eruit komen. Het is nu nog onrustig, maar laten wij nu nog afwachten”, aldus Bouterse.
‘Als ik gezegd heb dat die koers zou stabiliseren, dan is het ook gestabiliseerd’
Het is niet de eerste keer dat Bouterse de belofte doet om de koers omlaag te brengen. Tijdens persconferenties in april en juli heeft Bouterse reeds lage koersen voor vreemde valuta beloofd. De koers bij de Centrale Bank van Suriname is sindsdien van SRD 5.79 gestegen naar boven de SRD 7.65 voor de US dollar. Op straat is dat al boven de SRD 8.25. De huidige koers voor de Euro ligt al op de SRD 8.54. De straatkoers is hoger dan SRD 9. Bouterse benadrukte dat hij niet vindt dat zijn beloftes over de koers steeds een andere wending nemen. “Als ik gezegd heb dat die koers zou stabiliseren, dan is het ook gestabiliseerd. Dat men daarna de zaak wil optrekken is natuurlijk iets anders. Met die geleerde lessen denk ik dat wij de zaak nu wel samen kunnen stabiliseren.” De politicus vindt dat een ieder er baat bij heeft als de zaak wordt gestabiliseerd. Dit is los van de speculanten die het om andere redenen doen. “Om een land te runnen, is het natuurlijk goed dat er enige rust is op het koersenfront. Dat is ons grootste probleem nu en daar werken wij aan”, aldus Bouterse.
Vervolggesprekken met banken, cambio’s en politieke partijen
In het vervolgtraject zullen er ook gesprekken gevoerd worden met de banken, cambio’s en leiders van politieke partijen. Ook de oppositiepartijen blijken hiervoor te zijn uitgenodigd. Begrepen wordt dat deze uitnodigingen door onbekende redenen zijn verschoven.
FR

error: Kopiëren mag niet!