Mutatie leerkrachten naar binnenland voorlopig aangehouden

Volgens de voorzitter van de Bond van leraren (BvL), Wilgo Valies heeft de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc), Robert Peneux, na enkele pijnpunten ontvangen te hebben besloten om de mutatie van leerkrachten naar het binnenland even aan te houden. De bond heeft onder andere gesproken over diverse zaken die gepaard gaan met dit besluit. “Je kunt namelijk de mensen niet zomaar van huis halen, van de ene op het ander moment, zonder dat zij zich daarop hebben voorbereid. De leerkrachten moeten voldoende ruimte krijgen om daarop adequaat te kunnen inspelen. Er is een aantal zaken dat eerst geregeld moet worden; de mensen hebben hun familie en hun gezin en je kunt deze speciale arbeidskrachten niet gewoon uit hun gezin wegrukken. Een ander probleem is dat de mogelijkheid tot verdere scholing vanwege de afstand ook miniem wordt. Na dat de minister ons had gehoord, was hij bereid om vooralsnog de mutaties even aan te houden. Het is niet bekend wanneer de minister weer hierover met de bond in overleg zal gaan. Het is momenteel vakantie.”
Na de bekendmaking van de onderwijsminister waren velen verhit, omdat de bewindsman zonder door te denken had gesteld dat hij erop zou toezien dat leerkrachten, willen of niet, ook naar het binnenland zouden moeten gaan om les te geven. Velen vonden dit besluit onredelijk. Een van de punten die ook met de minister besproken is, had betrekking op de voorzieningen in het binnenland. “De overheid zal er namelijk voor moeten zorgdragen dat, wil zij leerkrachten zonder problemen sturen naar de verre posten, de basale voorzieningen zoals onderdak, stroom, schoon drinkwater aanwezig zijn. Ook zal er overall bekeken vooral aandacht besteed moeten worden aan de veiligheid van de leerkracht”, benadrukt Valies.
De BvL-voorzitter is ook geen voorstaander van om mensen die uit het gebied zelf komen, te verplichten om in hun gebied les te geven. “Je kunt de mensen interesseren om in de gebieden van waar ze komen ook gestationeerd te worden. Maar je kunt de mensen niet dwingen. Het hangt met name van de gezinssituatie af . Men komt wel van het binnenland, maar het kan dat het gezin en de familie allemaal in de stad vertoeven. Er zijn diverse factoren waarmee rekening gehouden kunnen worden, volgens Valies. “Men moet dat onderscheid niet maken, dat potentiele leerkrachten die uit het binnenland komen verplicht zijn ook daar lessen te verzorgen. Iedereen heeft evenveel rechten . Wel is het zo dat de taal in het binnenland een belangrijke factor speelt waardoor het goed zou zijn voor de leerlingen om een leerkracht te hebben die hun eigen taal praat en beheerst”, aldus BvL-voorzitter Wilgo Valies .

error: Kopiëren mag niet!