Waterberg: “Heel financieringssysteem zorgsector wijzigen”

De video van Suriprofs over de problemen binnen het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft heel wat stof doen opwaaien. De aandacht voor het probleem echter werd positief groter, waardoor ook de directeur van het AZP kon bevestigen dat er hartverwarmende meldingen van bereidwillige ondersteuners binnenkwamen. Suriprofs zelf is bezig met het organiseren van materiële hulp voor het ziekenhuis. Met de overheidsondersteuning van SRD 25 miljoen aan AZP en vervolgens SRD 10 miljoen aan AZP en ’s Lands Hospitaal lijkt het op een verlichting binnen de zorg; echter is er aan de inkomsten- en uitgavenzijde van de ziekenhuizen niet veel veranderd. De crediteuren hebben hun geld gehad, en zo kunnen zij de ziekenhuizen weer vertrouwen met nog meer schuld. De vraag is: zal er bij het bereiken van een zelfde hoogte van de schuld als laatstleden, nog eens een hulp-roep worden verzonden? Het gaat nog steeds om de oorzaak van het probleem, dat door schuldovernames alleen, niet verholpen wordt.
Volgens volksvertegenwoordiger Celsius Waterberg zou in beginsel het gehele financieringssysteem van de zorgsector moeten worden gewijzigd, wil men een oplossing vinden voor de problemen. Er zijn daarnaast ook zaken die ertoe leiden dat de dure zorg, extra duur wordt, omdat er op eilandjes gewerkt wordt. Waterberg stelt voor dat er een verandering komt in het inkoopbeleid van alle ziekenhuizen. Volgens zijn stelling zouden alle ziekenhuizen, in plaats van individueel in te kopen, in collectief verband centraal hun inkopen moeten doen. Op zo een manier bestaat de mogelijkheid om goedkoper te komen aan materiaal en medicamenten.
“Hoe meer je koopt, hoe lager de kosten zijn. Als de ziekenhuizen zoals nu apart inkopen, is alles veel duurder dan wanneer men gezamenlijk zou inkopen. Dit is ook staatszorg. De staat moet ervoor zorgdragen dat deze mogelijkheden aanwezig zijn. Het gaat om planning en voorspellingen”, aldus Waterberg.
De overheid vond de timing van de lancering van de video van Surprofs ongelukkig en misleidend. Echter was het duidelijk dat de roep, rechtstreeks van de specialisten kwam. Het is vooralsnog uitkijken naar een structurele oplossing in de zorgsector.

error: Kopiëren mag niet!