Moestadja: “Moet zorgen voor goede klimaat voor ondernemen”

De Surinaamse economie maakt moeilijke tijden door. Zeker op de particuliere arbeidsmarkt zijn er dagelijks gevallen van ontslagen. Tegelijkertijd blijkt dat de regering vooralsnog niet in staat is om de ontslagen bij te benen middels het stimuleren van de creatie van werkgelegenheid. Volgens Arbeidsminister Soewarto Moestadja wordt er echter hard gewerkt om de zaak te verhelpen. De situatie heeft ertoe geleid dat door het parlement een Stabilisatie- en Herstelprogramma 2016-2018 is behandeld en goedgekeurd. Dit programma is volgens Moestadja het recept om de Surinaamse economie op termijn te redden. Naar zijn mening heeft het ministerie in het bereiken van dit doel een bijzondere rol te spelen. De invulling wordt gegeven door het vergroten van de capaciteit van het ministerie middels modernisering. “Wij moeten een switch maken. De voorlichtingsactiviteiten moeten nu een andere fase doorlopen. Arbeidsinspectie bijvoorbeeld moet toezien op naleving van wetten. Arbeidsinspectie zal zo meteen verhuizen. De instantie moet niet alleen maar fysiek, maar ook kwalitatief een ander imago krijgen. De gestelde eisen aan onze arbeidsinspectie moeten ook worden gehaald. Het wordt niet alleen maar een theoretische, maar een ‘no nonsense’ aanpak”, stelt Moestadja.
Voor de realisatie van dit soort van zaken brengt de minister in herinnering, de samenwerkingen die zijn aangegaan met het Internationaal Monetair Fonds, de Islamitische Ontwikkelingsbank, de Caribische Ontwikkelingsbank en de Internationale Ontwikkelingsbank.
Er moet met de operaties die nu worden uitgevoerd, volgens de minister, weer vertrouwen worden gewonnen in de verbetering van de economie. “Er zijn genoeg problemen, maar wij moeten koersen naar een welzijnssamenleving. In die creatie heeft Arbeid een rol. Arbeid moet ervoor zorgen dat ondernemers een ondernemingsklimaat hebben, waar ondernemen mogelijk is. Wij moeten alle bottlenecks op dit moment wegwerken”, stelt Moestadja.
Arbeid heeft hiervoor onlangs zes wetten klaargestoomd voor behandeling in het parlement. Het gaat om de Ontwerpwet Arbeidsbemiddelingswet 2016, Ontwerpwet Wet op de collectieve arbeidsovereenkomst, Ontwerpwet Wet ter Beschikking Arbeidskrachten door Intermediairs, Ontwerpwet wijziging Decreet Arbeidsadviescollege, Ontwerpwet Decreet Arbeidsinspectie en Ontwerpwet Wet Vrijheid Vakvereniging.
“Ik moet ervoor zorg dragen dat er en goede klimaat voor ondernemen is. Ik moet de obstakels wegwerken. Ook moet ik ervoor zorgen dat werknemers krijgen waar zij recht op hebben. Ik denk dat ik in het afgelopen jaar een aantal dingen heb kunnen doen. Misschien niet compleet, omdat een deelbijdrage wordt beoordeeld op basis van de totale bijdrage van de regering”, aldus Moestadja.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!