Rusland: “Politieke wil nodig om corruptie aan te pakken”

“Om de vermeende corruptieschandalen uit de tientallen uitgewerkte rapporten van de Centrale Landaccountantdienst (Clad) aan te pakken, moet de politieke wil aanwezig zijn. Zonder politieke wil kan men geen corruptie adequaat aanpakken.” Dit zegt NPS-voorzitter Gregory Rusland aan Dagblad Suriname. De parlementariër maakt zich zorgen over de wijze waarop in de laatste periode de Clad-rapporten van Carifesta, het project Naschoolse Opvang en individuele rapporten tegen politieke toppers zijn opgedoken en vindt niet dat de regering specifiek een anticorruptiewet nu nodig heeft om hard op te treden tegen mensen die scheef zijn gegaan. “Er is genoeg wetgeving om de corruptiegevallen aan te pakken”, stelt hij. Volgens de NPS-voorzitter heeft de coalitie bewezen in staat te zijn om wetgeving binnen een dag door te drukken die in haar voordeel is. De nodige aanscherping van de huidige wetgeving om corruptie hard aan te pakken en de aanname van de anti-corruptiewet kan ook even snel gaan. “Alleen moet die politieke wil aanwezig zijn. Wat men nu doet, is dat men wetgeving misbruikt om individuen uit de regering te beschermen. Zo heeft de voorzitter van De Nationale Assemblee duidelijk aangegeven dat zij niet gevonnist wenste te worden en heeft zij daarom binnen 24 uur de Terugroepwet gewijzigd. Ook de bescherming van de president middels de toepassing van artikel 148 grondwet is een schoon voorbeeld hiervan”, aldus Rusland.
‘Wij moeten weten hoe de vork in de steel zit’
In het evaluatierapport van het project Naschoolse Opvang staat vermeld dat SRD 128 miljoen niet verantwoord kan worden. Namen van huidige en voormalige parlementariërs van zowel de coalitie als oppositie worden hierin genoemd. Daarnaast beschrijft het rapport in detail, met vermelding van facturen, bestelbonnen en andere documenten, hoe bijvoorbeeld het aantal pakketten aan voeding voor de leerlingen, elke keer weer met honderden, werden overschreden. Leveranciers, ambtenaren en andere verantwoordelijke personen voor het project worden genoemd. Rusland zegt dat het belangrijk is dat deze zaken de komende dagen nader bekeken worden waarna er actie zal moeten komen vanuit De Nationale Assemblee (DNA) als controlerend orgaan. De NPS-topman betreurt het dat DNA-leden zich vermoedelijk schuldig hebben gemaakt aan vermeende corruptieve praktijken en verwacht derhalve daarom ook niet dat de coalitie in deze concrete acties zal ondernemen. “Wij verwachten niet dat vanuit de meerderheid van de coalitie er concrete acties ondernomen zullen worden. Toch is het zo dat wij vanuit het parlement het volk moeten informeren over de informatie die op dit moment beschikbaar is. Wij moeten weten hoe de vork in de steel zit”, stelt Rusland.
Carifesta-budget met SRD 20.4 miljoen overschreden
Het spraakmakende onderzoeksrapport van de Clad over de organisatie van Carifesta 2013 heeft het parlement ook niet bereikt. In het rapport zou staan dat het overgrote deel van de medewerkers en leveranciers nooit is betaald voor geleverd werk. Het oorspronkelijk budget was SRD 19 miljoen, maar er is uiteindelijk SRD 39,4 miljoen uitgegeven. Dat is SRD 15000 per deelnemer. Van de totale uitgaven staan nog rekeningen open van ruim SRD 19 miljoen. Veel aangeschaft materiaal blijkt spoorloos te zijn verdwenen. Rusland zegt dat het rapport duidelijk praat over zaken die verkeerd zijn gegaan. Deze moeten volgens hem goed nader worden bekeken en moeten keiharde acties worden ondernomen
Wetgeving aanscherpen om gestolen gelden terug te vorderen
De NPS-voorman benadrukt dat zijn partij nog steeds geen voorstander is van inmenging in zaken die op de tafel van de rechterlijke macht zitten. Zo is het ook in het corruptieschandaal van de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS) die reeds geruime tijd onder de hamer van de rechter-commissaris zat. In deze zaak zijn de ex-directieleden Willy Duiker en Kenneth Vaseur betrokken. Rusland benadrukt dat het besluit in deze zaak uiteindelijk door de rechter genomen zal moeten worden, maar De Nationale Assemblee wel altijd haar regels kan aanscherpen door wetgeving te maken om eventuele gestolen middelen uit staatsbedrijven en landsbegrotingen terug te vorderen. “De hiaten die er zijn binnen de wetgeving zullen vanuit de DNA aangescherpt moeten worden”, aldus Rusland.
FR

error: Kopiëren mag niet!