Een avontuurlijke road trip naar Brazilië

Een avontuurkije road trip naar Brazilie (1)
Een avontuurkije road trip naar Brazilie (2)
Een avontuurkije road trip naar Brazilie (3)
Een avontuurkije road trip naar Brazilie (4)Heel erg ontspannen zitten de leden van de club 4×4 Adventures Suriname op hun hoofdkwartier in Geyersvlijt. Het loopt al tegen de schemering en de harde regen heeft de groep niet kunnen weerhouden om toch uit huis te gaan. Nogal een jonge groep die op het eerste gezicht een nogal liefelijk indruk maakt, maar niets is minder waar. Dezelfde groep bestaat uit enorm avontuurlijke Surinamers, die pas terug zijn van een road trip naar Brazilië. Binnen 5 dagen heeft deze groep een afstand van 2500 km afgelegd van Suriname naar Brazilië via Guyana en visa versa. Een avontuur die de groep van 10 auto’s rondom USD 9000 heeft gekost tijdens de paasvakantie. De voorzitter van de club 4×4 Adventures Suriname is Shaniel Soekhram. Samen met zijn vrouw Rianna Soekhram-Sahebdien, Satish Goercharan, Weecheysta Biharie, Rinesh Samoedj en vrouw Kajal Samoedj Mahabier, Raven Kalaykhan en vrouw Els Kalaykhan, doet hij enthousiast zijn verhaal.
“De road trip is een droom die werkelijkheid is geworden. Het was een super geslaagde trip”, zegt Shaniel terwijl zijn ogen beginnen te schitteren. Het lijkt alsof hij de trip opnieuw meemaakt. Een groot deel van de leden van de groep zijn in het dagelijks leven ondernemers. Een ander deel zijn artsen en toppers van parastatale bedrijven. Allemaal hebben een ding gemeen. Ze zijn rallyrijders en rijden voor de Surinaamse autorally club. Daarnaast trekken ze minimaal 1 keer in de maand als club 4×4 Adventures Suriname door het binnenland heen om nog meer avontuurtjes mee te maken. Dit doen ze al een jaar. “We zijn heel vaak in het binnenland en zijn dus ook gewend om te rijden. Langzaam ontstond bij ons de behoefte om iets anders te doen. Iets wat uitdagender was”, zegt Raven lachend. Gezien ze vaak hebben gereden naar het Westen van Suriname ontstond het verlangen om ook de Guyanese binnenlanden te verkennen. “Toen we eenmaal spraken over de Guyanese binnenlanden kwam bij ons op om meteen naar de grens van Brazilië te rijden”, zegt Shaniel. De roadtrips zijn voor de groep meer een familiesport dus besloten ze met 28 leden, bestaande uit koppels en hele gezinnen, de uitdaging aan te gaan. De avond van Goede Vrijdag kwamen ze op South Drain Nickerie aan. Omdat de Canawaima veerboot op Goede Vrijdag niet overstak, besloot de club vlak daar te kamperen. “We hebben gewoon daar gekampeerd om de volgende dag meteen over te kunnen steken. Het was enorm druk vanwege de vakantie”, zegt Shaniel. De vele controleposten in Guyana zorgde voor wat vertraging, maar het drukte de pret van de groep niet. Twee uur in de ochtend op de zaterdag reden ze onafgebroken via Skeldon naar een deel van Georgetown om vervolgens verder te rijden naar de grens van Brazilië waar de stad Boa Vista op hun wachtte.
“Rijden naar Brazilië is toch niet zo gevaarlijk zoals velen denken”
Natuurlijk zit niet een ieder in Suriname te trappelen om zomaar op een blauwe dag met de auto te rijden naar Brazilië. Alleen de gedachten om dit te doen, laat menigeen huiveren. Vooral als er wordt gedacht aan de veiligheid. Guyana staat bekend om haar crime statistieken, terwijl de onbekende weg ook niet zo aanlokkelijk lijkt. Toch valt het allemaal reuze mee. “Rijden naar Brazilië is toch niet zo gevaarlijk zoals velen denken”, vindt Raven. Gezien de groep groot was, voelde elk lid zich daarom ook veilig. Daarnaast werd er goed voor elkaar gezorgd. “We hebben ook alles volgens de regels gedaan”, meent Raven. De reisverzekering van elk lid werd in orde gemaakt, daarnaast werden er gele-koorts vaccinaties genomen en werden de Surinaamse rijbewijzen ook omgezet tot internationale rijbewijzen. “Net zoals in Suriname kent Guyana links verkeer, maar in Brazilië is het verkeer rechts en daarvoor moet je wel een internationaal rijbewijs op zak hebben”, legt Shaniel uit. Het overstappen van het linkse verkeer naar het rechtse was een peulenschilletje, gezien de weg ook zodanig is gericht naarmate je dichterbij de grens komt. “De weg is zodanig gebouwd dat het linkse verkeer gemakkelijk overloopt naar het rechtse.”
Voor de vrouwen van de club was de road trip een openbaring. Kajal zegt dat ze vaak op reis is geweest, maar met een vliegtuig. “Dit was de eerste keer dat ik met de auto buiten Suriname bent geweest en ik moet zeggen dat ik nooit had gedacht dat het zo leuk zou worden.” Vooral de band die onder de leden ontstond tijdens de trip is haar bijgebleven. De groep is na deze trip veel hechter met elkaar geworden. “Het is een emotionele ervaring geweest. Toen ik terugkwam, miste ik iedereen enorm. Na een week toen we moesten vergaderen, waren we daarom dubbel blij om elkaar te zien. Het is onbeschrijfelijk”, deelt Kajal haar ervaring mee. Voor Rianna was de trip ook een om nooit meer te vergeten. Bang was ze absoluut niet. Integendeel omhelsde ze het avontuur met volle overgave. Voor Weecheysta was deze road trip haar eerste en vol met avontuur. “Ik hoop daarom ook niet dat het mijn laatste wordt”, zegt ze lachend. Vooral de vele momenten waar de groep uren in het donker heeft gereden om in Brazilië aan te komen, vond ze de mooist. “Van zonsondergang tot zonsopkomst ervoer ik de natuur van dichtbij.” Het lastigste deel vond ze de vele controleposten van Guyana, maar voegt meteen toe dat veiligheid op de eerste plaats blijft. Ook de anderen klagen over de vele controle posten in Guyana vooral, omdat de controles nog steeds handmatig geschiedt. “Er wordt nog steeds met de hand geschreven daar. Niets gebeurt met de computer. Het was steeds op en neer rennen met ons bescheiden”, zegt Raven. Weecheysta vertelt dat toen ze een week voor vertrek aan vrienden vertelde dat ze een road trip zou gaan maken naar Brazilië, haar omgeving geschokt reageerde. De eerste vraag die gesteld werd, was of ze niet bang was. Ook om sanitaire voorzieningen werd ze gewaarschuwd. Daarnaast zou het urenlang rijden door het bos alles behalve leuk zijn en zelfs gevaarlijk. “Ik ben gewaarschuwd voor kannibalen zelfs. Ik heb geen enkele kannibaal meegemaakt”, zegt ze lachend. Ze zegt nooit te hebben geweten dat Guyana een pracht van een berglandschap heeft. “Ik kreeg gewoon niet genoeg ervan”, zegt de natuurmens. Hoewel de trip heel erg leuk was heeft ze ook vermoeide momenten gekend, echter durfde ze niet in slaap te vallen naast de bestuurder. Vooral de laatste loodjes wogen het zwaarst. Al bij al heeft ze totaal geen spijt gehad van haar beslissing om toch te gaan, ondanks waarschuwingen van anderen. Integendeel heeft zij enorm genoten van alles wat ze zag en hoopt ze op meerdere road trips. Zij mocht meerijden met haar zwager Satish. De grootste verassing was Boa Vista. Gezien deze stad vlakbij de grens is, had de groep verwacht dat ze in een dorp zouden belanden. Integendeel troffen ze een enorme stad aan met malls, groter dan de Hermitage. “Het was shoppen geblazen”, zegt Rianna. Voor de devaluatie in Suriname was de Real evenveel waard als de SRD. Nu is de Real meer waard dan de SRD, zeggen de avonturiers.
Toekomstplannen
Door heel Latijns-Amerika trekken is de grote droom van de 4×4 adventures Suriname. “Wij willen het gebied gewoon ontsluiten”, zegt Satish. Zijn wens is naar Argentinië te rijden. Ook een trip naar Venezuela is niet uitgesloten. “Het is daar momenteel erg onrustig, maar vanuit Suriname via Brazilië naar Venezuela lijkt me ook enig”, vult Shaniel aan. Niets weerhoudt de groep meer om hun dromen waar te maken, vooral niet nu de trip naar Brazilië een enorm succes is geworden. In de maand augustus wordt er een road trip gehouden naar Marowijne. Deze road trip wordt gecombineerd met visvangst op de Marowijnerivier. “Het is echt avontuurlijk”, zegt Satish. De club wordt steeds groter en vooral jongeren sluiten zich aan. “We willen Surinamers zeggen om te durven hun dromen waar te maken. Roadtrips maakt dat je veel meer ziet”, aldus Satish, die zich verheugt op de trip naar Marowijne. (foto’s 4×4 Adventures Suriname)

error: Kopiëren mag niet!