De Suriprofs heeft gehoor gegeven aan de noodklok die door de medische wereld is geluid. Al enige tijd is er gebrek aan de meest basale spullen die de behandeling en operaties van patiënten mogelijk moeten maken. In samenwerking met Jörgen Raymann is er een YouTube-filmpje gemaakt, waarin mensen worden opgeroepen om hulp te bieden door zo spoedig mogelijk een container te vullen met benodigdheden voor de Intensive Care Unit. De actie ‘Save lives in Suriname’ oogst inmiddels veel bijval bij de burgerij in Suriname en de Surineds. Minister Patrick Pengel is hier niet helemaal van gecharmeerd en gaat ervan uit dat Suriname niet op een goede wijze uitgedragen wordt door deze actie. Hij heeft zich samen met de minisister van Financiën ingezet om SRD 25 miljoen vrij te maken voor AZP. AZP-directeur Antoine Brahim zei eerder dat dit niet inhoudt dat de overheid AZP 25 miljoen geeft. “Ze weten dat ons crediteurenbestand is gegroeid naar SRD 50 miljoen. Met deze 25 miljoen zouden wij de helft van onze crediteuren kunnen aflossen. Dit betekent dat hierdoor het sterk geschonden vertrouwen bij deze leveranciers in het AZP kan worden hersteld. Wellicht kan AZP nu weer een beroep doen op de leveranciers om op basis van leverancierskredieten weer goederen te leveren”, stelt Brahim. Het is dus duidelijk dat de gezondheidszorg niet gegarandeerd is met deze SRD 25 miljoen.
In het filmpje geeft intensivist Navin Ramdhani aan dat er gebrek is aan towel, sanitizers en allerhande andere gebruiksartikelen die dringend noodzakelijk zijn bij een operatie. “Bedden, apparatuur en personeel staan klaar. Alleen is er geen materiaal om de bedden operationeel te maken.” Het openhouden van de Intensive Care Unit is elke dag een uitdaging. Mensen worden opgenomen met ernstige aandoeningen en met kunst- en vliegwerk wordt er suboptimale zorg geboden. Ramdhani geeft aan dat plastieken wegwerpspullen worden gewassen en hergebruikt. Ook verjaarde (vervallen) goederen worden ingezet om mensenlevens te redden. De opnamen vinden ook selectief plaats. Alleen de meest ernstige gevallen worden opgenomen en verholpen. Ramdhani geeft aan dat mensen in Nederland dozen aan het vullen zijn om patiënten in Suriname te helpen.
Hartchirurg Peter Voight is hier resoluut over. Hij gaat geen halve operaties doen. Als niet alle middelen aanwezig zijn en als de Intensive Care Unit niet optimaal kan functioneren om een patiënt na de operatie op te vangen, dan wil hij zich hieraan niet wagen. Op de vraag van Raymann hoever Suriname is voordat er mensenlevens te betreuren zal zijn, is het antwoord van Randhani een deprimerende “We zijn nu op dat punt”.
“Als de specialistische zorg van AZP wegvalt, zullen wij als land aangewezen zijn op het buitenland. Dat kost het land uiteindelijk nog veel meer. In dat besef hebben de ministers van Volksgezondheid en Financiën SRD 25 miljoen kunnen vrijmaken. Maar het is een verlichting van onze problemen op korte termijn. Het biedt nog geen structurele oplossing”, meent de AZ- directeur. Voor een structurele oplossing zullen alle ziekenhuizen moeten kijken naar de inkomstenzijde. De tarieven voor het zelfde zorgpakket, dat men drie jaren geleden al leverde, zijn nog steeds ongewijzigd. “Willen wij structurele oplossingen hebben, dan zullen de tarieven omhoog moeten”, stelt Brahim.
De financiële injectie biedt het ziekenhuis 2 a 3 maanden ademruimte. AZP heeft ook ondersteuning gevraagd voor de bankschulden, waar het kredietplafond al lang is overschreden. De schulden bij de banken lopen nu tot ongeveer 18 miljoen. Minister Pengel heeft aangegeven dat nagegaan wordt hoe deze schulden betaald kunnen worden.