Haïtiaanse vliegmaatschappij speelt met charters in op visumplicht

Haïtiaanse vliegmaatschappij speelt met charters in op visumplicht
FrontfotoDe Haïtiaanse vliegmaatschappij Western Haiti Air PC heeft ingespeeld op de situatie, waarbij er per 15 september 2016 voor Haïtianen weer de visumplicht geldt om Suriname te betreden. Deze vliegmaatschappij voert nu met spoed charters uit om Haïtianen voor de deadline van 15 september naar Suriname te vervoeren. Op de één of ander manier passeren deze reizigers de immigratiedienst op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. De eerste vlucht was enkele dagen geleden. Een volle kist met Haïtianen is in Suriname geland, voor een ticket van US$ 616. Vernomen wordt dat Western Haïti Air PC tot 15 september een aantal charters heeft gepland.
De herinvoering van de visumplicht kwam tot stand op aandringen van de Franse autoriteiten. Die hadden een enorme stroom van Haïtianen vanuit Suriname naar Frans-Guyana opgemerkt. Suriname wordt als een lucratieve tussenstop beschouwd voor de Frans-sprekenden. Haïtianen kwamen het land gewoon binnen met een toeristenkaart. Per 26 augustus is dit ook verboden, maar de Haïtianen vinden toch hun weg naar ons land.
De doorvoer van Haïtianen via Suriname naar Frans-Guyana is ook een lucratieve handel geworden voor tussenpersonen in Suriname die als bemiddelaar dienen. Deze personen kopen de Insel Air-tickets in Suriname, meestal via reisbureaus, voor hun landgenoten. Doordat de visumplicht plotseling is ingevoerd, zijn veel tussenpersonen in problemen gekomen. Ze hadden al een aantal reizen geboekt voor Haïtianen na de periode van 15 september. Dus togen de tussenhandelaren weer naar de reisbureaus om de boekingen te cancelen. Vrijwel alle reisbureaus hebben intussen van Insel Air een memo gekregen dat deze tickets, die US$ 539 kosten, non-refundable zijn. De Haïtianen die al geboekt hadden, hebben dan toch weer de US$ 616 betaald aan Western Haïti Air PC om voor 15 september in Suriname te komen. Een van deze gasten is E.C. Hij is enkele dagen geleden met Western Haiti Air PC in Suriname gearriveerd.
Teleurgesteld dat hij zijn US$ 539 van Insel Air heeft verloren, maar trots dat hij toch makkelijk met Western Haïti Air PC in Suriname zit, toont hij de ticket van US$ 616 aan Dagblad Suriname. Hij zegt dat hij nog 6 tickets via Insel Air uit Suriname had laten boeken voor zijn familie. E.C. probeerde een laatste keer bij het reisbureau waar hij via de tussenpersoon geboekt had, zijn geld terug te krijgen. Echter zonder resultaat.
Op zijn ticket staat dat hij op 4 november moet terugkeren naar Port-Au-Prince. Echter, een ieder weet dat ook E.C., net als duizenden andere Haïtianen, binnenkort niet meer te vinden zal zijn in Suriname.
JG

error: Kopiëren mag niet!