Zika-uitbraak vormt gevaar voor toerismesector

Bahama’s minister van toerisme, Obie Wilchcombe, zegt dat het toenemende aantal waarschuwingen op het Zika-virus afkomstig uit het Caribisch gebied een negatieve perceptie van de Caribische landen kan creëren, als het aantal mensen dat besmet is met het virus blijft stijgen. Wilchcombe geeft aan dat er is op dit moment geen aanwijzingen zijn dat het aantal bezoekers naar de Bahama’s is getroffen door het virus. Ten aanzien van de aanwezigheid van Zika, geldt nog steeds de ‘eenvoudige theorie dat voorkomen beter is dan genezen’. De minister van Toerisme zei dat Zika ‘verwoestende gevolgen’ heeft voor de economieën van de Caribische landen. Sinds het eerste geval van Zika werd gemeld op 10 augustus, heeft de Bahama’s 3 negatieve reisadviezen gekregen. Vorige week werden 3 bevestigde Zika-gevallen geregistreerd en de gezondheidsmedewerkers zeggen dat er 83 verdachte gevallen gevonden zijn in de Bahama’s, waarvan 8 van hen zwangere vrouwen zijn. Canada’s Public Health Agency heeft de Bahama’s toegevoegd aan haar lijst van locaties waar het riskant is te gaan in verband met Zika. Er wordt aanbevolen dat de Canadezen speciale voorzorgsmaatregelen treffen tijdens het reizen in de getroffen landen.
Ten aanzien van de Zika-uitbraak in Suriname wordt aangegeven door onze overheid dat het gevaar zonder meer is geweken. Volgens parlementariër en VHP-topper Dew Sharman kunnen we in Suriname niet praten van een epidemie. ‘Het behandelen van de vector is de verantwoordelijkheid van het ministerie van Volksgezondheid in zijn algemeenheid, maar ook van de burgerij om de broedplaatsen op te ruimen. Als Suriname op dit moment negatief reisadvies zal krijgen, is niet bekend omdat het op dit moment niet bekend is hoe de situatie eruit ziet.” Volgens hem zijn in gebieden, zoals Brazilië, waar er meer in epidemiologische fasen gesproken kan worden, de kans dat men de infectie loopt heel groot aanwezig. In Suriname is dat afgenomen. “Echter begrijp ik de ongerustheid van leiders van de Bahama’s en andere Caribische landen wel.”
Toerismemasterplan ontbreekt
Volgens Sharman is momenteel vooral een nationaal toerismemasterplan nodig, waarbij de risico’s van ziekten meegenomen worden in dat plan. “Dit plan hebben we nog niet. Alle actoren binnen de sector zullen daarbij moeten kijken wat hun verantwoordelijkheden en taken zijn. We hebben recent de suppletoire begroting gehad, waar steeds is gevraagd wanneer het toerismemasterplan komt. Toerisme is een sector die kan uitgroeien tot iets groots, waarbij er ook een stukje verantwoordelijkheid weggelegd is voor het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) om al die consulaten en ambassadeurs een stukje marketing te laten doen om bekendheid te brengen voor Suriname. Het kan namelijk implicaties hebben voor onze natuur en onze cultuur.”
“Binnen Suriname zijn er twee grote groepen die zich aandienen, namelijk de diasporamensen en de Nederlandse en Belgische stagiaires. We moeten ook deze mensen koesteren. Als een land onleefbaar wordt vanwege de criminaliteit of slechte gezondheidssituatie, zullen mensen minder geneigd zijn te komen. Je moet met een goed strategisch masterplan komen, waarbij duidelijk is waar je in 5 jaar naartoe wil werken, welke actoren, welke taken hebben en hoe zaken ten aanzien van marketing goed uitgewerkt moeten worden”, aldus parlementariër Sharman.

error: Kopiëren mag niet!