“Veiligheid moeten wij niet interpreteren als ‘er worden geen bommen en handgranaten geschoten’”. Dit stelt minister Jennifer van Dijk-Sillos over het begrip Staatsveiligheid. Zij trachtte uit te leggen dat er zowel interne als externe machten zijn die de veiligheid van de staat in gevaar brengen. Staatsveiligheid is volgens haar een vreselijk abstract begrip. Rellen en het gooien van stenen is ook een vorm van onveiligheid. Dat heeft met de concrete veiligheid te maken. Het abstracte is dat met de staat iets is gebeurd. “Staats” is ook een abstract woord. De staat wordt in stand gehouden door de verhouding tussen de Trias Politica. Die machten moeten respect voor elkaar hebben. “Wanneer dat verstoord is kom je daardoor op het gebied van rechtsonzekerheid”, stelt de minister.
Een wortel voor burgeroorlog
“Wanneer je komt op het gebied van, rechtsonzekerheid; burgers de rechter niet meer vertrouwen; ongehoorzaamheid aan vonnissen; onpartijdige behandelingen, kun je al zien dat de staat in gevaar is. Dan pas valt het onder het abstract begrip ‘Staatsveiligheid’”, stelt Silos. Als deze situatie zo door gaat, kan het volgens de minister een wortel zijn van een burgeroorlog. Zij verwijst naar de leider van de grootste politieke partij die op dit moment hoofd verdachte is in het 8 december strafproces. “Als artikel 8 van de Grondwet niet van toepassing is op de voorzitter van een politieke partij, wat denkt men dat de achterban van de partij zal doen? Dat moeten wij ook overzien”, verduidelijkt de minister. De interne macht koppelt de minister niet aan de externe macht. Over de externe machten zegt de minister het volgende.
Nederland bemoeid actief in staatsveiligheid
“Vanaf 1982 hebben wij externe machten die letterlijk bemoeien met de staatsveiligheid. Al 34 jaar bemoeit het buitenland actief met dit land”, zegt de minister. Zij noemde concreet in de mond de naam: Nederland. “Zo actief zelf, dat zij zo onbeschaafd zijn geweest om in 2010 toen Bouterse de verkiezingen won, die zelfde dag direct te stellen dat zij de uitslag niet erkennen. Wat is dat? Het land van democratie erkent de uitkomst niet van een democratisch gekozen iemand. Nederland is zo ver gegaan om een binnenlandse oorlog te financieren. 400 mensen zijn doodgegaan. Er zijn ook anderen doodgegaan. Dat ontkennen wij niet. Als wij kijken naar doodgaan en mensenrechtenschendingen, kijk naar het totaal. Waarom discrimineren? Die ene wel amnestie en die andere niet? ”, stelt de minister gebelgd. De minister vindt het jammer gezien zij zelf bezig was de relatie met ze te herstellen. “Ik weet niet als ze vertroebeld is, maar u merkt het wel de komende weken”, aldus Silos.
Kavish Ganesh