DA’91 hield paneldiscussie over corruptie

Voorzitter Angelic Alihusain-del Castilho van het Democratisch Alternatief 91 (DA’91) heeft woensdag tijdens een discussiebijeenkomst, met als thema ‘Corruptiebestrijding: voorwaarde voor goed bestuur en duurzame ontwikkeling’ aangehaald, dat de anticorruptiewet een zinloos verhaal is. De spreker noemde kleinschalige corruptie, grootschalige corruptie als onderdeel van het kwaad. Maar de politieke corruptie werd de ergste en meest desastreuze vorm genoemd. Het vernietigt de economie en onze samenleving. Bij politieke corruptie wordt misbruik gemaakt van de instituten van de staat. Als voorbeeld werd aangehaald de voortzetting van het 8 decemberproces op 30 juni, waarbij de stelling wordt opgeworpen dat de rechter niet bevoegd is om dat te doen. En wat erger is als de vraag wordt gesteld of de president de rechters niet moet ontslaan, omdat hij ze benoemd heeft. ‘Dat is de ergste vorm van politieke corruptie.’ Politieke corruptie is erger dat grootschalige corruptie, omdat het geld dat door bedrog, door oneerlijkheid, omkoping bij de beroepsuitoefening misschien nog teruggehaald kan worden. ‘De politieke corruptie daarentegen vreet en vreet aan de samenleving. En wanneer het zich openbaart als nu, dan hebben wij een groot probleem. Dan komt het er echt op neer, wie staat voor recht en rechtvaardigheid’, aldus de voorzitter van DA’91. De terugroeping van Chitan en Sapoen werd ook aangehaald waarbij het vonnis terzijde werd gelegd.

Het beste klimaat voor corruptie

Het systeem, de wetten en de processen van Suriname zijn doorspekt met monopolie en discretie. Del Castilho: ‘In heel wat wetten en staatsbesluiten wordt verwezen naar inzichten van ministers en wanneer je dat hebt in een samenleving met normvervaging leidt dat tot meer en meer corruptie. Want er zijn geen richtlijnen. Er zijn geen grenzen aan wat de persoon kan doen. En als er geen verantwoording wordt afgelegd, dan heb je het beste klimaat voor corruptie.’ Volgens de inleider durft de samenleving die verantwoording niet eens meer te vragen. Die verantwoording moeten wij eisen. De waarden en normen vervagen, omdat men denkt dat het toch niet anders kan. Vroeger, als een minister gestolen had, werd hij direct naar huis gestuurd of hangende het onderzoek op non-actief gesteld en durfde hij niet meer om minister te worden als hij veroordeeld was. Nu wordt gezegd, hij moet een kans krijgen, want hij is ook een mens. Mensen verzetten hun grenzen en dat wordt ons noodlottig. Willen wij corruptie bestrijden, dan zullen wij de hele samenleving moeten opkrikken. Er zal een totaal integriteitsysteem ingevoerd moeten worden.’ De uitvoerende macht van Suriname bestaat volgens de politica uit mensen die geen respect hebben voor de rechtspraak. In de ondernemerswereld zouden er ook mensen zijn, die zich in corruptie bewegen. Suriname heeft waarlijk een groot probleem. De burgers moeten zich recht houden en normen en plichten in stand houden, maar de uitvoerende macht doet dat niet.
Drie helikopters
Del Castilho somde enkele vormen van grootschalige en politieke corruptie op. Zij haalde aan dat iemand die op een fiets reed en minister werd, nu 3 helikopters heeft. Del Castilho: ‘Ik hoorde meneer Breeveld vandaag de loftrompet steken over zijn anticorruptiewet, waarover al jaren wordt gepraat, die nog behandeld moet worden. Door vorige regeringen zijn er wel mensen in staat van beschuldiging gesteld. De regeerders van toen hebben zich niet verscholen achter, er is geen anticorruptiewet. Met de bestaande wetten is men goed in staat corruptie af te straffen.

error: Kopiëren mag niet!