NPS: 1 mei herinnert aan strijd om betere werkomstandigheden

Op 1 mei worden wij herinnerd aan de strijd die jaren geleden geleverd is voor betere werkomstandigheden. Het gaat om een dag van viering van de strijd en de waardigheid van de arbeidersklasse; een strijd die geheel verband houdt op het hebben van een rechtvaardige samenleving.
 
Wanneer wij een terugblik doen naar het ontstaan van deze dag, zien wij dat die is begonnen in 1889 als herdenking van de moord op demonstrerende stakers in Chicago in 1888. De Nationale Partij Suriname (NPS) stelt vast dat de zoektocht naar recht en naar een beter bestaan er één is die continu moet plaatsvinden.
 
Het menselijk ontwikkelingspotentieel is een essentiële factor in het streven naar economische groei en sociale ontwikkeling. De NPS heeft de overtuiging dat iedere burger de gelegenheid geboden moet worden om op waardige wijze in haar eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.
 
Het recht op arbeid en tevens fatsoenlijk werk houdt tevens in een plicht om een bijdrage te leveren aan de nationale ontwikkeling. Naast de maatschappelijke verplichtingen heeft iedere burger het recht op voldoende individuele ontplooiing.
 
Voor de geleverde arbeid moet elke werknemer zich verzekerd weten van een rechtvaardig loon, een veilige werkomgeving en carriëre mogelijkheden. Het mag nimmer zo zijn dat waar burgers zich middels noeste arbeid reeds een plek hebben verworven in de samenleving, zij vanwege ondeskundig bestuur meters terug worden geworpen naar af.
 
De anti-climax is nu duidelijk zichtbaar geworden. De regering heeft gefaald in haar strijd tegen armoedebestrijding. Talloze werkers zijn afgevloeid dan wel ontslagen vanwege de slechte financieel-economische situatie waarin de huidige regeerders het land in hebben gestort. Degenen die nog een baan hebben, moeten het doen met een salaris dat voor zeker 50% minder waard is.
 
De NPS sympatiseert met alle werkers die hiermee temaken hebben gekregen. Er is op geen enkel front gezorgd voor sociale bescherming en zekerheden voor ons volk. Daarnaast blijkt dat de werkloosheid toeneemt en afgestudeerden na hun studie niet verzekerd zijn van een baan. Deze dag, 1 mei 2016, is derhalve een dag van bezorgdheid en teleurstelling.
 
De NPS is van oordeel dat waar er sprake is van banenverlies de regering er alles aan moet doen om ‘instrumenten’ in place te brengen zodat de transitie naar nieuwe banen kan worden gegarandeerd. Dit houdt volgens de regels van de Internationale Arbeidsorganisatie onder andere in dat:
1.      oprechte tripartiete sociale dialoog die gericht is op concrete resultaten, gevoerd moet worden;
2.      de ontwikkeling van sociale bescherming moet plaatsvinden;
3.      aandacht geschonken moet worden aan de bijscholing en herscholing van de beroepsbevolking.
 
Deze ‘instrumenten’ kunnen een bijdrage leveren aan het bewerkstelligen van meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt. De NPS beseft dat de wereld verandert en daarmee ook wetten en regelgeving op het stuk van arbeid, maar dat kan nimmer betekenen dat wij een val naar beneden maken waardoor het leven van mensen in (economische) groei en waarde afneemt.
 
De NPS pleit ervoor dat de problematiek van contractarbeid met daaraan gekoppeld een onzekere rechtspositie en sociale onrechtvaardigheid oplossingsgericht wordt aangepakt evenals het versterken van de Arbeidsinspectie en Arbeidswetgeving. Voorts dient deze versterking betrekking te hebben op het arbeidsmarktinformatiesysteem en van de Arbeidsbemiddeling.
 
Van belang vindt de NPS het ook dat ordening komt in de deelname van buitenlandse werklieden op de Surinaamse arbeidsmarkt. Zeer van belang is dat het klein ondernemerschap wordt bevorderd en dat begeleiding en het creëren van faciliteiten voor micro-ondernemers plaatsvindt.
 
De NPS roept alle hardwerkenden in Suriname op om de moed niet op te geven en wijst erop dat er hoop is voor de toekomst. Zoals de Frambo van de partij er is om te verlichten en bij te lichten, zal de NPS bij de nieuwe fase, waarin het volk het vertrouwen aan haar geeft, er planmatig naartoe werken om het licht wederom te doen schijnen op Arbeidersdag. Wij wensen u een bezinningsvolle Wrokoman Dey.

error: Kopiëren mag niet!