VHP-DNA-lid Krishna Mathoera zegt aan de krant, dat het tijd wordt dat de president in plaats van mooie verhalen te vertellen in DNA, daadkracht laat zien. Het volk vraagt hem “Pe a moni de”. Hij heeft de macht verkregen door het vertrouwen van het volk te winnen. “Laat de president nu tonen dat hij het vertrouwen waard is. Laat hij een overzicht tonen van alle projecten, die in de afgelopen jaren zijn uitgevoerd met vermelding van bedrijf en bedrag. En laat hij ook presenteren of deze mensen belasting betaald hebben. Laat het volk meeweten, meedenken en meebeslissen!”
Mathoera zegt, dat de Regering Bouterse als een tornado heeft geraasd over staatsfinanciën met allerlei ondoordachte projecten. Nu het geld op is, kunnen burgers, die part noch deel hadden aan de “nyan patu” van de regering, hun salaris niet uitbetaald krijgen. ‘De universiteit, Adron, SMS en ziekenhuizen zijn voorbeelden van instituten, die steeds laat uitbetaald worden, met als gevolg een ontwrichting van het leven van deze mensen. Is niet de schuld van deze personen, dat “a moni no de”.’
Mathoera zegt dat alleen al in het project naschoolse opvang vanaf 2012 bijkans 350 miljoen SRD is betaald aan leveranciers van voeding. De evaluatiecommissie stelt in een rapport dat in januari 2015 werd aangeboden aan de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur dat “op basis van documenten er voldoende aanleiding was om een diepgaand financieel technisch onderzoek te doen instellen naar al hetgeen in het verleden aan vergrijpen heeft plaatsgevonden”. De commissie heeft erop gewezen dat het accent op voeding werd gelegd in plaats van educatie. De president gaf eerder aan dat het een “nyan patu” was. “Laat de president het volk vertellen, wat het resultaat van het onderzoek is en hoeveel geld de staat terug heeft gehaald. Dat is daadkracht en goed bestuur”, stelt Mathoera.