“Het recht heeft gezegevierd”, stelt Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter Paul Somohardjo tegenover Dagblad Suriname. Zijn partij heeft samen met de VHP en de NPS het vijfde kort geding tegen het Centraal Hoofdstembureau (CHS) gewonnen. Kort gedingrechter Rewita Chatterpal stelt dat op basis van artikel 68 lid 1 van de Grondwet Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan zijn teruggeroepen. Daarin is opgenomen wanneer het lidmaatschap van De Nationale Assemblee (DNA) wordt beëindigd. De dwangsom is gesteld op SRD 10.000 per dag, indien in strijd met het vonnis wordt gehandeld tot een maximum van SRD 500.000. De Staat is niet veroordeeld. “Ik heb steeds gezegd dat ik het volste vertrouwen heb in de rechtstaat. Wat nu belangrijk is, is de uitvoering van het vonnis”, benadrukt de zeer tevreden Somohardjo. Door het besluit van de rechter krijgt zowel de NPS als de VHP elk een zetel bij. Prim Sardjoe van de NPS, die op de lijst van V7 op de tweede plaats in Saramacca was gekandideerd (stemmen), zal opschuiven als CHS voorziet in de vacature. Chitan was lijsttrekker in Saramacca. In Wanica komt Barkat Mohab Ali van de VHP in aanmerking om assembleelid te worden. In totaal komt de NPS dan op drie zetels, terwijl de VHP op tien komt. De terugroeping van de twee PL-overlopers zal mogelijk ook consequenties hebben voor Binnenlandse Zakenminister Mike Noersalim, die ook uit de gelederen van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HvB) komt.
CHS liet wettelijke verplichting na
De kantonrechter overwoog dat ingevolge de Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers (WTV) en de kiesregeling aan het CHS niet het recht wordt toegekend om te beoordelen of de terugroeping op rechtsgeldige wijze is geschied doch dat het CHS slechts tot taak heeft bijeen te komen om volgens de in de Kiesregeling bepaalde wijze te voorzien in de vacature van het betreffende volksvertegenwoordigende lichaam. Het CHS moet volgens de terugroepwet binnen 14 dagen na betekening van het deurwaardersexploot aan CHS-voorzitter Eugene Merkus bijeenkomen om volgens de Kiesregeling te voorzien in de vacature. “Nu het CHS niet binnen de in de WTV genoemde periode haar wettelijke verplichting heeft vervuld, zal de vordering van de eisers worden toegewezen als in het dictum te melden. Nu ingevolge bovenaangehaalde wettelijke regelingen op de Staat niet enige verplichtingen rust, zullen de vorderingen de staat betreffende worden geweigerd”, aldus de rechter
Nieuwe terugroepwet zal geen invloed hebben op vonnis
Somohardjo benadrukt dat de nieuwe Terugroepwet, dat nu door de commissie van rapporteurs in DNA wordt voorbereid, naar zijn inzien geen invloed zal hebben op dit vonnis. Hij verwacht wel dat de coalitie er alles aan zal doen om deze twee overlopers in bescherming te nemen. Op 1 maart hebben 6 DNA-leden van de coalitie de initiatiefwet houdende gronden en procedure regels voor terugroeping van volksvertegenwoordigers ingediend. Deze initiatiefwet zal de huidige Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers van 2005 moeten vervangen. In laatste zaak oordeelde rechter Sieglien Wijnhard op 5 februari dat de Staat Suriname, president Desi Bouterse en de individuele leden van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) onterecht naar de groene tafel waren gesleept. De vordering tegen het CHS en de voorzitters van het hoofdstembureau Wanica en Saramacca was eveneens afgewezen. De gemaakte fouten werden door de drie partijen rechtgetrokken en werd er opnieuw geprocedeerd, deze keer met succes. “Daarom gaan wij op 15 mei in Wanica vergaderen om aan te tonen dat de stemmers van Sapoen, geen mensen van hem zijn, maar van de partij. Met of zonder Sapoen is Wanica altijd van ons. Al zet ik een kip, komt die kip binnen”, aldus Somohardjo.
FR