Young Democracy Unit onterecht in politieke sfeer gebracht

In Surinaamse samenleving is er enige verwarring ontstaan naar aanleiding van de verschillende mediaberichten met betrekking tot rol en plaats van de voorzitter van Young Democracy Unit (YDU) in verband met het Landelijke Studentenplatform. “De Young Democracy Unit is een jongerenorganisatie en heeft als doel jongeren bewust te maken over hun rol met betrekking tot de participatie binnen een democratische samenleving met daarbij al haar facetten. De YDU is door het Nationaal Jeugdparlement gevraagd vanwege haar democratiegehalte, het daarheen te leiden om een Landelijke Studentenplatform op te zetten. Dit verzoek is in de maand april van het jaar 2015 gericht aan het bestuur en in de maand mei werd door het bestuur besloten hieraan invulling te geven.”
“De YDU is in vergadering bijeen gekomen en heeft ook het voorstel gedaan aan de initiatiefgroep om na te gaan in plaats van bond i.o. te gaan naar een Landelijke Studentenplatform en dat ook inmiddels aan de dhr. Leslie Welles is gevraagd tot aan het eerste formeel bestuur deze groep te gaan leiden. Hierbij delen wij de samenleving officieel mede dat er vooralsnog geen sprake is van een bond, maar van een Landelijk Studentenplatform, dat geproclameerd is op 19 december 2015 in het gebouw van Self-Reliance.”
De doelen van het op te zetten Landelijke Studentenplatform zijn het zorgdragen voor de ordening van studentenverenigingen c.q. -besturen, het zorgdragen van de orde en rust op de school, het helpen bevorderen van de leerprestaties van de studenten en het beschermen van de studenten en leerlingen in en rondom de scholen (veiligheid). Ook moet het platform de nadruk leggen op de normen en waarden, maar bovenal de plichten welke van studenten wordt verwacht en het helpen bevorderen van het recht op participatie van studenten binnen het onderwijsproces.
Op dit moment is de YDU bezig met het proces om via het ministerie de scholen te bereiken, die reeds beschikken over een studentenbestuur zodat die zich kunnen registreren en waar er geen studentenbestuur is zal de YDU helpen deze opzetten en zullen de studenten worden getraind in effectief vergaderen, spreken in het openbaar en het hanteren van de ‘Robert rules of order’. Deze trainingen zijn ook verzorgd voor de leden van het NJP. De bedoeling is dat samen met de andere schoolbesturen wordt gewerkt aan het eerste formeel bestuur van het Landelijke Studentenplatform. De initiatiefgroep wordt geleid door Leslie Welles.
“Wij van de YDU wensen dit even goed te entameren door de aanval op de voorzitter als zou hij lid zijn van een politieke partij en /of zou worden aangezet vanuit een politieke partij om leiding te geven aan een op handen zijnde bond in oprichting voor de studenten. Dit is nimmer waar en kan naar het rijk der fabelen worden verwezen. Het stoort het bestuur evenzo dat de voorzitter van de YDU met de haren erbij wordt gesleept in de uitoefening van zijn beroep als militair, als zou hij worden aangestuurd door een politieke partij”, stelt de YDU in een verklaring. “Wij als organisatie zullen daarom erop toezien dat deze functie ‘van voorzitter van YDU’ niet verenigd wordt met de politiek en zullen er alles aan doen onze voorzitter te beschermen en te behoeden.”

error: Kopiëren mag niet!