Nurmohamed eist inzage in berekeningen regering die leiden tot leningsbedragen

Volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed is zeer teleurgesteld in de regering c.q. de president. “Ik had wel positieve verwachtingen, maar de president is gewoon met een verhaaltje gekomen. Natuurlijk komt dat door tijdnood. Het is echter heel verwarrend geweest. De vorige keer was er sprake van een crisisplan. De president sprak vrijdag over een acht maanden ‘urgentieprogramma’. Daarna komt de vicepresident met een jaarprogramma dat een andere naam heeft”, stelt Nurmohamed. Naar zijn mening ziet het eruit alsof er geen afstemming is binnen de regering over wat er zal gebeuren. Hij denkt zelfs dat men niet weet wat men moet doen. “Men stapt af van een crisisplan naar een urgentieprogramma, omdat de president waarschijnlijk door heeft dat het volk in grote paniek is. Als je praat over een crisisplan kan dat averechts werken”, stelt Nurmohamed. Want nu wordt het duidelijker dat de huidige mister van Financiën, als toenmalige president van de Centrale Bank van Suriname, al vanaf 2013 wist dat het slecht ging met de economie, anders zou men niet aan de monetaire reserves zijn gekomen. Dat vooral zou de reden zijn geweest om op de valutamarkt te interveniëren. De monetaire reserves zijn opgemaakt om de koers stabiel te houden. Dat heeft de president niet in deze bewoordingen gezegd, maar dat blijkt wel uit zijn verschillende betogen in het parlement.
Regering voorbarig
“De regering is heel voorbarig geweest om te zeggen dat zij binnen een week een urgentieprogramma zou hebben. Dat is niet realistisch. Men kan liever een maand uitschrijven om een goed plan te schrijven. Aan de andere kant willen wij ook de berekeningen zien. Hoe kan men plotseling zeggen dat ze US$1 miljard nodig heeft? Wat is er mis met de economie? Men heeft totaal geen berekeningen gemaakt. Men zit maar te lenen om kennelijk weer andere doelen te bereiken voor 2020. Hoe komt men dan met een plan als er geen berekeningen zijn gemaakt? Men kan nooit en programma maken als men geen berekeningen maakt. Dat bestaat niet. Als meneer Hoefdraad zo geweldig was, had hij dat al lang gedaan. De regering zal echter niet zwart op wit met cijfers komen, anders weten wij precies wat er misgegaan is”, stelt Nurmohamed.
Urgentieprogramma
Het urgentieprogramma is in beginsel bedoeld om de inkomsten van de overheid te verhogen. Nurmohamed velt er geen oordeel over. Dat laat hij aan de Surinaamse burger over. “Het volk bepaalt. Als het volk bereid is voertuigenbelasting te betalen, dan betalen ze dat. Als de bonden alle andere maatregelen accepteren, is er ook geen probleem. Aan de andere kant doet de regering geen moeite voor de financiële maatregelen op regeringsniveau. Men heeft de benzinekosten met 50% gereduceerd, maar er wordt helemaal niet gesproken over de corruptiegelden. Over verspilling van geld wordt er ook niet gesproken. Als men tenminste de helft van de corruptiegelden terughaalt, hebben wij het IMF en de Wereldbank niet nodig. Dat accent verschuift men”, stelt de volksvertegenwoordiger.
Vandaar dat Nurmohamed grote twijfels heeft over in hoeverre deze lening ertoe zal leiden dat de verdiencapaciteit van Suriname zal toenemen of men gewoon door zal gaan met het beleid dat tussen 2010 en 2015 is gevoerd.
President Desi Bouterse heeft vrijdag geen integraal crisisplan aan De Nationale Assemblee gepresenteerd. Dat is er nog niet. Hij merkte op dat hoewel hij dat aan het college had beloofd, tijdens beraadslagingen met adviseurs, deskundigen en anderen gebleken is dat voor het formuleren van een geïntegreerd plan er meer tijd nodig is. Het staatshoofd zei dat waar de regering zaken heeft onderschat of overschat, ze dat ruiterlijk toegeeft. Voorkomen moet worden dat een programma gepresenteerd wordt, waarvan de uitvoering niet het gewenste resultaat oplevert.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!