Hydroloog Sewnath Naipal: “Het is thans 5 voor 12…..”

Professor Sieuwnath Naipal op de lezing van Lions Club Paramaribo Central (foto: Kevin Ngadimin)
Professor Sieuwnath Naipal op de lezing van Lions Club Paramaribo Central (foto: Kevin Ngadimin)
Lions Club Paramaribo Central organiseerde afgelopen week een lezing ‘Klimaatsverandering van de Aarde en de gevolgen hiervan voor Suriname’. De Lions bestaat volgend jaar 100 jaar. Paramaribo Central bestaat tegen die tijd al 60 jaar. In verband met dit heugelijk feit heeft de moederorganisatie alle Lions Clubs laten weten om een aantal projecten op het gebied van milieu, jeugd, visie en hongerbestrijding te organiseren. De lezing van woensdag paste gezien het zo meteen ook Wereld Aardedag is, goed in het kader van een project voor milieu. De lezing werd verzorgd door hydroloog professor Sieuwnath Naipal. Volgens Naipal is het thans ‘5 voor 12’. Suriname moet op een Surinaamse manier met een plan komen. “Het is nog steeds mogelijk om het ergste te voorkomen en ons milieu te behouden. Echter moet Suriname direct en onmiddellijk in actie komen. Hoe meer wij praten, in plaats van handelen, des te drastischer de maatregelen in de toekomst zullen zijn. Uit ervaring weten wij dat uitvoering van drastische maatregelen minder waarschijnlijk wordt met de tijd”, stelt Naipal. Suriname zal meer te maken hebben met grote orkanen. De zeespiegelstijging is een traag, maar een niet ver van ons bed liggend feit.

Wat kunnen wij doen om droog en veilig te blijven?

Suriname moet ten eerste beseffen dat vechten tegen de natuur zinloos is. De natuur heeft altijd zijn werk gedaan en zal het altijd blijven doen, hoe innovatief de mensheid al wordt. “Als iemand een perceel koopt, waar gaat die voor informatie over de ligging of over als het gebied kwetsbaar is? Die soort vragen stelt men niet. Men koopt meestal waar goedkoop is”, stelt de hydroloog.

Paramaribo over 50-75 jaar verdwenen

Het gaat volgens Naipal er niet om dat Suriname te laag gelegen is. Het gaat erom dat de mensen te dicht bij de kust wonen, waar er geen bescherming is tegen de zee. Een simpel voorbeeld is dat geheel Paramaribo en Nieuw Nickerie over 50-75 jaar onder water zullen liggen, ongeacht wat voor kunstwerk Surinamers kunnen presteren. “Men moet gewoon weg vandaar. De overheid moet gewoon de mensen vandaar weghalen en alles afkopen”, stelt Naipal. Als de natuur dat zal moeten doen, zal dat volgens Naipal de staat meer kosten. Voor de rest moet er worden gekeken naar de manier waarop Suriname een bijdrage kan leveren aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.
Deze gedachten zullen volgens Club-president Glenn Tewarie worden meegenomen. “Lions dient de gemeenschap. Als wij kijken naar de klimaatsverandering, is het wel tijd om nu als serviceclub op te komen om de stakeholders in de samenleving zo ver te krijgen om liever gisteren dan vandaag in actie te komen”, aldus Tewarie. De lezing werd verzorgd voor leden van de club, studenten van de universiteit en genodigden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!