Enver Panka haalt bakzeil in kort geding tegen Dagblad Suriname

Het voorpagina-bericht waarvoor Enver Panka het dagblad Dagblad Suriname voor de rechter sleepte
Het voorpagina-bericht waarvoor Enver Panka het dagblad Dagblad Suriname voor de rechter sleepte
De Surinaamse artiest Enver Panka heeft bakzeil gehaald in het kort geding dat hij in 2015 indiende tegen Fafam Publishing NV/Dagblad Suriname. Panka had op 29 juli 2015 op zijn Facebook pagina een tirade afgestoken over Nederland en Nederlanders. Hij richtte zijn bericht aan Nederlanders en beschuldigde hen van het opzettelijk besmetten van jonge meisjes met hiv en verkrachten van jongetjes. Ook hekelde hij het visumbeleid van Nederland voor Surinamers en meende dat Surinamers als beesten worden behandeld in Nederland. Volgens Panka allemaal omdat het ‘in jullie’ (de Nederlanders red.) zit. Dagblad Suriname publiceerde de openbaring van Panka in een van haar edities. Panka, die dit als beledigend aanmerkte, sleepte het mediabedrijf voor de civiele rechter.
Kantonrechter Alida Johanns oordeelde dat de informatie die door Fafam is gepubliceerd, reeds bekend was bij het brede publiek dat op Facebook actief is, omdat Panka dit zelf had gepubliceerd. Omdat het niet privé was gepubliceerd, bestond de mogelijkheid dat door de publicatie van Panka zelf, dit bericht door alle contacten van Panka kon worden gedeeld met al hun eigen contacten, en die contacten het weer konden delen met hun eigen contacten, waardoor het bereik van het bericht vele malen groter was dan alleen de contacten van Panka. De advocaat van Dagblad Suriname voerde aan dat volgens de internetregels een ieder informatie die publiekelijk gedeeld wordt op internet, verder mag delen. Dit geldt zowel voor tekst als voor foto’s.
Nu ervan uitgegaan moet worden dat de artiest daarvan op de hoogte is, kan niet gesteld worden dat hij niet had mogen verwachten dat het bericht van hem niet alleen door zijn volgers, doch daarnaast door een enorm ruim internationaal publiek zou worden gelezen. “Dat blijkt ook uit zijn manier van schrijven, waarin hij een bericht plaatst gericht aan de ‘Geachte Nederlanders’ en ‘Surinamers’”. Het was volgens Johanns aannemelijk dat ook zonder publicatie van Dagblad Suriname, het publiek kennis zou krijgen van de informatie. Overigens vindt de rechter dat de uitlatingen zelf door Panka zijn gedaan en hij zelf voor de gevolgen daarvan moet instaan. Volgens Johanns heeft Panka het niet aannemelijk kunnen maken dat Dagblad Suriname de tekst gewijzigd heeft of uit zijn context heeft gehaald. De tekst was zonder wijzigingen en met bronvermelding gepubliceerd door de krant.
FR

error: Kopiëren mag niet!