NAR presenteert drugsonderzoek

Suriname heeft een belangrijk onderzoek met betrekking tot het nationaal huishouden drugprevalentie uitgevoerd in samenwerking met de OAS. In 2013 is de Nationaal Antidrugsraad (NAR) gestart met het voorbereiden van de survey. De OAS verstrekte hiervoor een budget van ruim USD 40.000. De steekproef werd gehouden onder ongeveer 5000 huishoudens, verspreid over alle 10 districten. Het doel van dit onderzoek is vooral versterking te bieden in de nationale beleidscapaciteiten en een bijdrage te leveren aan de versterking van adequate goederen en financieringssystemen. Het onderzoek behelst in grote lijnen het achterhalen van gegevens, die nodig zijn om de prevalentie en incidentie van drugsgebruik onder de algemene bevolking te bepalen en om andere indicatoren van drugsgebruik in Suriname te meten. Het onderzoek biedt een rapportage over de cijfers van het gebruik van stoffen, zoals tabak, alcohol, marihuana, cocaïne, crack, ecstasy, kalmerende en stimulerende middelen. De NAR heeft ook gekeken naar andere factoren, zoals leeftijd, district, en werkstatus voor het aangeven van drugsgebruik. De leeftijd varieerde tussen 12 en 65 jaar. Deze mannen en vrouwen zijn afkomstig uit diverse sociaaleconomische niveaus, het leven in de stedelijke, landelijke en afgelegen gebieden van het land.
Resultaat van het onderzoek
Alcohol is de meest gebruikte stof met ongeveer 60% van de respondenten die dus alcohol gebruikt. Bij alcoholgebruik zijn de mannen degenen die het meer gebruiken dan de vrouwen. Tabak is het tweede meest gebruikte product met 35% van de respondenten, die hebben aangegeven dit tenminste een keer in hun leven gebruikt te hebben. Van de vrouwelijke respondenten gebruikt 17% tabak eens in hun leven. Het derde meest gebruikte middel is marihuana, dat tenminste 1 keer wordt gebruikt door ongeveer 8% van de deelnemers in hun leven. 15% van de mannelijke respondenten zei marihuana te hebben gebruikt in hun leven, waar de vrouwen rapporteerden een prevalentie van 1,2% te hebben. Cocaïne en crack kwamen allemaal op 0,4% gebruik.

Problemen in verband met alcohol en marihuana

Problemen die zich voordoen bij marihuanagebruik variëren van het krijgen van lage cijfers op school, gevechten en ongevallen. Deze marihuanagerelateerde problemen werden gemeld door personen die marihuana in de afgelopen 12 maanden hebben geconsumeerd.
Tabakgebruik neemt toe naarmate de leeftijd stijgt. De respondenten in de leeftijdsgroep van 12-18 die sigaretten roken, zijn 1%, maar stijgt gestaag met de toenemende leeftijd. Huidige alcoholgebruikers komen het meest voor in de leeftijdsgroep 26-34, alsook de respondenten van marihuanagebruik.

error: Kopiëren mag niet!